{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čivić: Ponovo ćemo predložiti da NSRS osudi genocid u Srebrenici

F
22.10.2015. u 11:55
29
23
Čivić: Ponovo ćemo predložiti da NSRS osudi genocid u Srebrenici
29
Čivić: Ponovo ćemo predložiti da NSRS osudi genocid u Srebrenici
Poslanik Koalicije "Domovina“ Nedim Čivić (SDA) najavio je danas da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a ponovo predložiti Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici.
Usvajanje ovog dokumenta Klub poslanika "Koalicije Domovina“ je tražio na sjednici u septembru, ali tada nije uvrštena na dnevni red.

"Nećemo odustati od činjenica", upozorio je Čivić i najavio da će ponovo tražiti da se Narodna skupština izjasni o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Čivić je, tokom rasprave u parlamentu RS-a o Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, istakao da se zbog istine i pravde treba osuditi i zločin genocida nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu koji su, kaže, najvećim dijelom počinili četnici Draže Mihailovića.

Iznio je i konkretne podatke o ubijanju muslimana u tom periodu, a o kojima se, navodi, nije smjelo govoriti u bivšoj Jugoslaviji.

"Da li smo svi izvukli pouku iz stravičnih dešavanja svih naroda, da li ste istorija ponovlja, treba li konačno progovoriti o istini, suočiti se s njom i osuditi takva djela i ograditi se od njih?", upitao je Čivić.

Izrazio je žaljenje što i stradanja muslimana nisu uvršena u predloženoj deklaraciji o osudi genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je predložio poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Stoga, poslanici Kluba "Domovina“, kazao je Čivić, neće učestvovati u izjašnjavanju o toj deklaraciji, "ne zato što ne poštuju tuđe žrtve, već zbog toga što oni koji bi trebali poštovati bošnjačke žrtve, to ne čine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: