KJKP Rad i Park
357

Čišćenje Sarajeva: Za jedan dan prikupljeno 30 tona smeća sa zelenih površina

Piše: M. N.
Nakon pet dana provođenja akcije "Vrijeme je da čistimo" na 13 lokacija na području Kantona Sarajevo očišćeno je više desetina tona smeća.

Kako nam je rekla glasnogovornica KJKP Park Aldijana Hamza, do petka će biti očišćene lokacije na području Centra (Breka i u Vilsonovo šetalište), u Novom Sarajevu (Džemala Bijedića i Vilsonovo), u Novom Gradu (Majdanska, Prvomajska, Ive Andrića, Ante Babića, groblje na Alipašinom Polju B faza i područje uz osnovne škole "Meša Selimović" i "Fatima Gunić"), na Ilidži (Hrasnica I i II) te u Vogošći (Partizanski odred "Zvijezda").

"Više od 80 posto ovog područja je urađeno. Uz prvobitno planirane lokacije dodali smo i igralište na Šipu i šetalište na području općine Centar. Tokom cijelog dana naša mehanizacija je na teretnu i do sada su uklonjene ogromne količine smeća s javnih zelenih površina, radi se o tonama, a to nam pokazuje i kakav je odnos pojedinaca prema zelenilu", kazala nam je Hamza.

U akciji će učestvovati i osobe koje će biti angažovane putem JU Služba za zapošljavanje KS. Kako saznajemo, prijavilo se 200 osoba i KJKP Park sada vrši odabir ljudi.

"Prednost imaju osobe koje znaju rukovati alatom poput kosilica i povrtnim alatom, jer radimo i košnju, obrezivanje ograde, pripreme za sezonsku sadnju cvijeća itd. Na terenu će biti angažovano 100 osoba putem službe", rekla je Hamza.

Tokom 60 dana planirano je da se očisti 80 lokacija u KS koje se ne nalaze u programu redovnog održavanja KJKP Park. Nailaze na različite vrste smeća pa čak i na smeće iz domaćinstava koje nesavjesni pojedinci odlažu u parkovske korpe koje nisu predviđene za to.

"Upućivali smo apel građanima da to ne rade jer su ove korpe krhke i predviđene za vrstu smeća koja se proizvede dok boravimo vani. Stavljanjem većeg tereta ona se brzo uništi, a ujedno je i pogodno mjesto za pse lutalice i ptice koji to smeće raznose po zelenim površinama. Tako naši radnici, umjesto da uređuju zelene površine kako bi bile ljepše, prvo moraju izvršiti higijenski posao čišćenja pa se tek onda posvetiti drugom dijelu. Također, primijetili smo kako nesavjesni pojedinci lome klupe i ostalo. Apelujemo na građane da povedu računa gdje odlažu smeće", kazala je Hamza.

Radnici KJKP Rad su za četiri dana u okviru ove akcije uklonili 80 tona smeća, a samo prvog dana na Alipašinom Polju, Baricama i Vogošći uklonjeno je 30 tona smeća.

Pohvalno je da se i obični građani priključuju akciji čišćenja zelenih površina oko svojih zgrada i stambenih objekata. Cilj ove akcije, osim učiniti ljepšim i čišćim područje KS, jeste podići svijest o očuvanju okoline.