BiH
89

Cirkus u Narodnoj Skupštini RS-a: Kovač Mihajlicu nazvao mravojedom

Piše: N. N.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Danas je u Banjoj Luci nastavljena Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj zastupnici razmatraju reaktiviranje odluke o referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH.

Beskonačno dugim raspravama i oštrim sukobima započet je i današnji nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se trebalo glasati o održavanju referenduma u RS-u, a o pitanju rada i djelovanja Suda i Tužilaštva BiH.

Prije početka nastavka sjednice održana je i sjednica Kolegija Narodne skupštine RS-a na kojoj je dogovoreno da se zastupnici neće međusobno vrijeđati te da će rasprava biti konstruktivna.

No, i nastavak sjednice je obilježen uvredama, optužbama, i beskonačno dugim raspravama.

Ko su izdajnici, miljenici OHR-a, strani plaćenici i oni koji su protiv RS-a su najčešće teme o kojima se diskutiralo.

Opozicija je zamjerila SNSD-u i DNS-u jer su upravo oni bili na vlasti na nivou BiH i u RS-u kada su usvajani zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Također, SNSD-u je prigovoreno da upravo njihovi kadrovi sjede na rukovodećim pozicijama u državnim organima u Sarajevu, a spominjana su i nedavna zapošljavanja djece funkcionera SNSD-a u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Iz SNSD-a su pozivali SDS na iskaže svoj patriotizam i glasa za referendum. Zastupnici SNSD-a su ih uvjeravali da će i oni glasati na referendumu za ukidanje Tužilaštva i Suda BiH, ali sada u Narodnoj skupštini ne smiju jer su im tako naredili iz međunarodne zajednice, SDA, Koalicije "Domovina"...

Potpredsjednik Skupštine RS-a Nenad Stevandić prekinuo je zasjedanje nakon što je došlo do svađe i vrijeđanja zastupnika Milanka Mihajlice i Milana Kovača.

Mihajlica je Kovača nazvao Zmajem od Šipova, dok je iznervirani Kovač Mihajlicu nazvao mravojedom.

Sjednica je nastavljena nakon pauze koja je trajala 20-ak minuta.