{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čirkin: U MUP-u RS radi manje od šest posto Bošnjaka

F
25.2.2014. u 19:56
47
83
Čirkin: U MUP-u RS radi manje od šest posto Bošnjaka
47
Čirkin: U MUP-u RS radi manje od šest posto Bošnjaka
Poslanik SDP BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin ukazao je večeras na nepovoljnu nacionalnu strukturu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, jer su Bošnjaci zastupljeni s manje od šest posto.
On je u obraćanju resornom ministru Radislavu Jovičiću, tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima u RS-u, rekao da je u MUPRS-a zaposleno 93 posto Srba, a Hrvata 1,1 posto.

Čirkin je naveo i primjer nedavno ponovo uspostavljenog Centra javne bezbjednosti Prijedor, u kojem tada nije zaposlen nijedan Bošnjak.

-I iz redovnih policijskih struktura nijedan Bošnjak nije unaprijeđen - rekao je Čirkin i to ilustrovao primjerom diplomiranog pravnika koji u Kozarcu kod Prijedora još uvijek radi kao pozornik.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je ponovio tvrdnje da se i Bošnjaci i Hrvati mogu javiti na konkurse za posao u policiji RS-a, te da s te strane, kako kaže, nema zakonskih smetnji.

Čirkin je postavio i pitanje ministru Jovičiću u povodu tvrdnji visokih zvaničnika RS-a i nekih boračkih organizacija u RS da su, tokom protesta u FBiH, navodno, naoružane grupe Zelenih beretki i drugih spremale invaziju na RS, čime su unosili strah kod građana i time i ti visoki zvaničnici RS-a ugrožavali sigurnost entiteta zbog čega moraju biti sankcionirani.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjem dugu RS, po hitnom postupku.

Parlament rad nastavlja i sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: