{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čirkin Jovičiću: Zašto Bošnjaci u RS nemaju pravo na okupljanje i kretanje?

F
24.4.2014. u 13:31
10
53
Čirkin Jovičiću: Zašto Bošnjaci u RS nemaju pravo na okupljanje i kretanje?
10
Čirkin Jovičiću: Zašto Bošnjaci u RS nemaju pravo na okupljanje i kretanje?
Behzad Čirkin (Foto: Press rs)
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin postavio je danas niz pitanja ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću, a to su da li svi građani u RS-u imaju pravo na okupljanje i kretanje, a u kontekstu i odluke Vlade o provjeri prebivališta i slučaja u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica“ te o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a.
Čirkin je ponovo ukazao na neprihvatljivu nacionalnu zastupljenost u MUP-u RS-a s aspekta konstitutivnosti i propisa koji definiraju tu oblast, pri čemu je u izvještaju MUPRS-a navedeno da je zaposlenih Srba 92,8 posto, Bošnjaka 5,4 i jedan posto Hrvata, a ostalih 0,6 posto.

"Bojim se da će, ukoliko se ne provedu adekvatne mjere u odnosu na ovo alarmantno stanje, broj nesrba biti izražen u promilima", rekao je poslanik SDPBiH i podsjetio na ustavnu obavezu da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti u institucijama RS-a.

Čirkin je u izlaganju u parlamentu RS-a rekao da su ministru Jovičiću sigurno poznata i imena Ajše Omerović i Hatidže Mehmedović.

"Poznat vam je slučaj Zemljoradičke zadruge "Kravica“ i nasilja koje je MUPRS-a iskazao prilikom ulaska roditelja u prostor te zadruge. Poznati su vam i činjenični podaci koji kažu da su ove osobe bile pozivane na saslušanja i da su novčano odgovarale za navodne prekršaje. Interesuje me šta je urađeno protiv pripadnika MUPRS-a koji su se nasilno odnosili u ovom slučaju prema ovim majkama koje su izgubile svoje sinove kroz nesreću proteklog rata", upitao je on.

Spomenuo je i zadnji slučaj u Zvorniku, gdje je ubijen povratnik Ahmet Hasanović jer nije, kako kaže Čirkin, po medijskim izvještajima, htio primiti uskršnje jaje i nekih uvredljivih izjava koje su prouzrokovale ovu tragediju.

Također, spomenuo je i primjere zabranjivanja skupova u RS-u i neadekvatnih mjera policije RS-a da se zaštiti pravo svih građana na okupljanje, a konkretan slučaj je bio u Prijedoru.

"I posljednja odluka Vlade RS-a, kojom se krši pravo na kretanje i slobodu građana",rekao je Čirkin i, kako je naveo, dobronamjerno skreće pažnju Jovičiću na građanski otpor i neposlušnost, u odnosu na eventualne mjere, a posebno u kontekstu nacionalne zastupljenosti u MUP-u RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: