Hrvatska raspisala potjernicu
0

Čim napusti BiH, Niko Lozančić biće uhapšen

Sarajevo-x.com
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Nakon što je sutkinji zagrebačkog Općinskog kaznenog suda poslao dva opširna pisma u kojima ljutito objašnjava zbog čega se ne želi odazivati na sudske pozive, zastupniku Parlamentarne skupštine u BiH, Niku Lozančiću, vijeće tog suda odredilo je pritvor i za njim je izdata međunarodna potjernica, javlja zagrebački Jutarnji list.

"No, Lozančić i dalje može mirno uživati u svojoj kući u Kaknju i zloupotrebljavati svoje dvojno državljanstvo jer mu se, uprkos nedavno potpisanom Sporazumu o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, neće dogoditi baš ništa", konstatuje Jutarnji u svome članku

Protiv Lozančića je Općinsko državno odvjetnišvo u Zagrebu, podnijelo optužni prijedlog, optuživši ga da je deset godina nezakonito od Hrvatske primao mjesečnu penziju od 5248 kuna (1.380 KM), iako je sve to vrijeme bio osiguran u BiH kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. Tako je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ilegalno stekao oko 600.000 kuna (157. 860 KM).

Jutarnji list navodi da su se problemi pojavili već nakon prvog sudskog poziva, kojim je navodno Loznačić bio jako uvrijeđen i tražio u svome pismu da se takvo nešto radi diplomatskim putem. Također je najavio da se neće odazivati pozivima, pa je tako reagirao i na drugi sudski poziv nakon kojeg je sutkinji Korneliji Jelavić održao lekciju o kršenju međunarodnog prava.

"U pismu je naglasio da se ne smatra krivim te da mu nije poznato kako je i zašto dobio mirovinu u Hrvatskoj. To što mu je svaki mjesec na račun sjedalo više od 5000 kuna (više od 1.300 KM), Lozančić nije shvatio kao 'klasičnu mirovinu', nego kao jedan oblik skrbi koji su smislile i realizirale hrvatske vlasti. Zastupnik je tako zaključio da je taj novac izraz skrbi i potpore Hrvatima u BiH", navodi ovaj list.

Zbog neodazivanja na primljene pozive, sutkinja je spis poslala na izvanraspravno vijeće kako bi se odlučilo hoće li mu se odrediti pritvor, a kad je to i učinjeno, izdata je međunarodna potjernica.