Milorad Dodik
0

Cilj RS-a nije secesija, ali želi da zaštiti stečeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer RS-a Milorad Dodik u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka iz Beograda i Fakulteta političkih nauka iz Banje Luke izjavio je danas da cilj Republike Srpske nije secesija, ali jeste da bude suverena u okviru BiH i zaštiti ono na što ima prava Dejtonskim sporazumom.

"Ako to ne bude moguće naša svijest će se razvijati u drugom smjeru“, rekao je Dodik ne precizirajući tačno kojem.

On je, u obraćanju studentima govorio i o situaciji u BiH, koju je ocijenio složenom i zbog prisustva međunarodne zajednice koja se, naveo je, ponaša tako da "promovira pravno nasilje“.

Dodik je kazao i da se RS sada vraća na svoje mjesto koje je izgubila do 2005.godine, kada je na vlasti bio SDS i kada su međunarodni predstavnici raznim priticima na predstavnike te stranke dobijali sve što su željeli.

U tom periodu, naveo je, uspostavljen je i Sud i Tužilaštvo BiH, koje je Dodik ponovo kritikovao, navodeći da se ne bave onim što bi trebalo, već su tu "kako bi se kreirao politički sistem“ koji odgovara strancima.

Podsjetio je i na procese koji su bez osnova pokretani protiv Mirka Šarovića, zatim Mladena Ivanića i drugih.

"Sada smo mi na redu“, rekao je Dodik i naveo da je ta priča otvorena i oko zgrade Vlade RS-a, koja je, kaže, koštala oko 167 miliona ili nešto više miliona, a "sada smo mi optuženi da smo ukrali 150 miliona KM“.

Za RS je još rekao da je okrenuta ka EU, ali da je problem što se evropske integracije "zloupotrebljavaju“ da bi se prenijele neke nadležnosti na nivo BiH i izvršio dodatni nivo centralizacije, čemu se RS suprotstavlja.

Dodik je odnose sa Srbijom ocijenio partnerskim, iako, kaže, još postoje sterotipi o, navodnom, otcjepljenju RS-a i stvaranju „velike Srbije“, što nije tačno.

Entitetski premijer je studentima govorio i o "butmirskom paketu“, za koga kaže "da ne može biti mrtav jer nikada i nije bio živ“, te ponovivši da je RS predložene ustavne promjene iz tog dokumenta odbila kao neprihvatljive.