BiH
2

Cikotić: Svi sukobi unutar BiH uneseni su izvan zemlje

FENA
U okviru Dana otvorenih vrata Kulturnog centra "Kralj Fahd" promovirana je knjiga doc. dr. Selme Cikotića "Sigurnosne pretpostavke Bosne i Hercegovine".

Recezent ove knjige dr. Izet Beridan istakao je da je Cikotić kompetentan da napiše ovo djelo, jer to je pokazao teorijski, praktično u ratu i poslije rata, kada je bio i ministar odbrane BiH.

"Cikotićeva knjiga govori o historijskom kontinuitetu BiH sa sigurnosnog aspekta. U knjizi piše da su 'svi sukobi unutar BiH uneseni izvan BiH'. Jedno od poglavlja govori o odnosima unutar BiH i ratu 1992.-1995. godina. Govori o unutarnjim i vanjskim politikama i njihovim uticajima na razvoj sistema sigurnosti BiH. Smio je ovo pokušaj da se sa stanovišta sigurnosti govori o jednoj državi i da se tekst pretoči u formu knjige i to na bosanskom i engleskom jeziku. Nadam se da će ova knjiga biti prevedena i na arapski jezik", kazao je Beridan na promociji.

Drugi recezent knjige dr. Mirko Pejanović, istaknuo je da je autor Cikotić ukazao na činjenicu da BiH u svojoj viševjekovnoj egzistenciji, postoji kao geografski zasebna cjelina i upravna cjelina u vrijeme imperijalne vladavine i sada kao suverena država.

"Bosna i Hercegovina, kako to piše autor, bila je uvijek višekulturna, višeetnička i viševjerska zajednica. U proučavanju državnosti BiH kolega Cikotić naročito je dao doprinos opisujući vrijeme kada je BiH izlazila iz bivše Jugoslavije i u demokratskom referendumu građana proglasila nezavisnost i suverenost 1992. godine. Suverena BiH poslije toga odbranila se od svih oblika agresije tadašnje JNA, koja je radila za režim Slobodana Miloševića", kazao je Pejanović.

Ključno stajalište u ovoj knjizi, po mišljenju Pejanovića, jeste to što autor zagovara ulazak BiH u evroatlantske integracije, kao i zagovaranje dobrih odnosa BiH sa susjednim zemljama.

Autor Selmo Cikotić upozorio je na složenu situaciju u BiH i bez obzira na to što je prošlo gotovo dvije decenije nakon završetka rata, Cikotić je optimist i rekao je da će naredne godine donijeti poboljšanje ukupnog stanja u državi, pa i s aspekta njene sigurnosti.