BiH
2

Cikotić: Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant OSBiH

FENA
Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši ministar odbrane BiH i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić prokomentirao je stav Kabineta povodom sudjelovanja dijela Oružanih snaga (OS) BiH u ceremoniji obilježavanja Dana RS-a i okarakterizirao kao presedan da je član Predsjedništva samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni komandant Oružanih snaga.

"Dozvoljeno je bilo angažiranje OSBiH 8. januara, što je jedna vrsta civilizacijskih vrijednosti, tradicije, ali i praksi o upotrebi Oružanih snaga. Na osnovu svih tih pojedinosti, nije bilo predviđeno nikakvo angažiranje Oružanih snaga 9. januara", naglasio je Cikotić.

Po njegovim riječima Izetbegović je bio iznenađen činjenicom da je jedinica OSBiH bila upotrijebljena.

"Ovo je presedan da je član Predsjedništva samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni komandant Oružanih snaga" kazao je Cikotić.

Potvrdio je da je već pokrenuta istraga o odgovornosti za sudjelovanje u obilježavanju "dana RS-a".

"Predsjednik Izetbegović pokrenut će postupak da te okolnosti budu rasvijetljene. Trenutno ne bih želio da komentiram bilo šta više od toga. Tek nakon ispitivanja i utvrđivanja većeg broja činjenica treba doći do stvarnih pokazatelja. Obilježavanju 'dana RS-a' bila je prisutna jedinica s oznakama OSBiH sa zastavom BiH, s počastima predsjedavajućem Predsjedništva BiH. U svemu tome može se iščitavati jedna pozitivna dimenzija, ali u ovom trenutku okolnosti upotrebe Oružanih snaga nisu u potpunosti razjašnjene", izjavio je on.

Po zakonu, Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant Oružanih snaga BiH. Čitav je niz odluka koje se mogu donijeti samo konsenzusom svih članova - od upućivanja Oružanih snaga u operacije, do smjene generala ili načelnika Zajedničkog štaba i njegovih zamjenika. Isto to može učiniti i komadantica NATO Štaba.