BiH
0

Cikotić na Dodikovu izjavu o ukidanju Oružanih snaga BiH

FENA
Mislim da u jednom demokratskom ambijentu koji razvijamo treba da toleriramo ili prihvatimo različita mišljenja.

Ovim riječima je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas novinarima u Sarajevu prokomentirao izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika "da treba ukinuti Oružane snage BiH i državu u cjelini, jer postojeće Oružane snage samo služe da šaljemo vojnike u inostranstvo, a vojni izdaci opterećuju budžet BiH s više od 300 miliona eura godišnje“.

U vezi s tim, Cikotić je kazao da veliki broj međunarodnih institucija odbrambene strukture, odnosno oružane snage, posebno, posmatra kao jednu od najbolje organiziranih ili najuspješnijih struktura BiH.

"Svjedoci smo da smo tokom prošle godine u odnosu na novoprimljene članice PfP-a napravili daleko najveći pomak u našem kretanju prema NATO-u, da je naš centar za mirovne operacije postao sastavni dio NATO-ove edukacijske mreže te da smo početkom ove godine primljeni u Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), što svjedoči o jednom izuzetno visokom kvalitetu naših oružanih snaga prepoznatom od NATO-a i PfP-a“, kazao je Cikotić.

On je naglasio i to da je prošlogodišnji odbrambeni budžet bio na nivou od 275 miliona KM, a projektirani budžet za ovu godinu je 350 miliona KM. Kazao je da je „u ovom trenutku predviđena dodjela od nekih 320 miliona KM“.

"Dakle, radi se o znatno manjem iznosu koji se troši za odbrambene potrebe“, kazao je državni ministar odbrane.

Cikotić smatra da bez razvoja i jačanja odbrambenih struktura BiH nema ni jačanja države BiH, ni njenih institucija, ni demokratskog ambijenta, ni razvoja ekonomije BiH, niti njenog daljneg napretka prema porodici progresivnih i naprednih nacija evroatlantskih integracija, „kojima mi težimo“.

Cikotić je izjavio da je dva posto bruto nacionalnog dohotka za vojsku standard koji je prisutan u NATO zemljama, gdje su „znatno jače ekonomije i daleko razvijenije oružane snage“.

"Mi razumijemo da ova država za potrebe odbrambenih struktura i svojih oružanih snaga može izdvojiti priuštiva sredstva. Nastojimo da se prilagođavamo tim potrebama i ovaj projektirani budžet za ovu godinu predstavlja tzv. tranzicijski budžet, koji još nije razvojni budžet. On je na nivou od 1,73 posto od bruto nacionalnog dohotka, ali imamo namjeru da u narednih nekoliko godina taj procent podignemo do dva posto bruto nacionalnog dohotka“, kazao je Cikotić.