Stop malverzacijama
10

CIKBiH predstavio nove tehnologije u izbornom procesu: Izbore treba da odrede birači, a ne brojači

Piše: M. N.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) predstavila je publikaciju "Nove tehnologije u izbornom procesu-izazovi i mogućnosti primjene u BiH" koja imaju za cilj onemogućavanje manipulacije izbornim rezultatima i sprečavanje izborne krađe.

Kako je rekao zastupnik PSBiH Saša Magazinović, stvara se kritična masa političkih stranaka koje u svakodnevnom životu nemaju dodirnih tačaka, ali imaju zajednički cilj - pošteni izbori koje će odrediti birači, a ne brojači.

"Ne želimo da na dan kada se otvaraju biračka mjesta određene političke stranke vode sa 20.000 ili više hiljada glasova prednosti. Nove tehnologije su jedan od segmenata kojim možemo spriječiti izborne krađe, posebno u smislu kontrole glasačkih listića, u sprečavanju dopisivanja i pravljenja nevažećih glasačkih listića", rekao je Magazinović.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić istakao je kako je izborni proces u BiH tehnički, tehnološki i normativno zastario i potrebno je osavremeniti ga.

"To podrazumijeva i zakonodavnu intervenciju izbornog zakona. U tehničkom pogledu imamo dvije stvari - identifikaciju birača da bi se onemogućila manipulacija biračkim spiskom te uvođenje tehničko-tehnološkog utvrđivanja rezultata koje se već primjenjuje u savremenim zemljama. Zbog toga oni znaju rezultate izbora sat nakon zatvaranja birališta", kazao je Petrić.

Istakao je kako postoji veliki pritisak javnosti, političkih stranaka i stručne javnosti da se izborni proces osavremeni i prekinu izborne manipulacije, ali da istovremeno postoji otpor za uvođenje nečega novog.

Nažalost, osobe s invaliditetom poput slijepih još će morati sačekati na ravnopravnost u glasanju. CIKBiH vrši opservaciju dva sistema koje su im ponudila udruženja koja se bave pravima invalidnih osoba, a Petrić je rekao da će se nakon toga, ukoliko neko od rješenja bude prihvatljivo, uvesti taj dio i u zakon s ciljem omogućavanja ravnopravnog glasanja.

Dario Jovanović iz koalicije Pod lupom kazao je kako je vremena za promjene sve manje jer se bliži izborna godina.

"Venecijanska komisija preporučuje da se izborni zakon ne mijenja u izbornoj godini i nadamo se da će do kraja ove godine donosioci odluka naći kompromis za donošenje političkih odluka od kojih zavisi budućnost zemlje, ali i za tehnička unapređenja jer imamo dokazane nepravilnosti na biračkim mjestima na izborni dan. Upravo ova rješenja doprinose njihovom sprečavanju", rekao je Jovanović.