Napokon poznato
1.2k

CIK usvojio odluku: Prilikom popune Doma naroda FBiH koristit će se popis iz 2013. godine

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Za ovaj prijedlog glasalo je 5 članova CIK-a, dok je dvoje bilo protiv. To su bili Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Prijedlog Branka Petrića
Prijedlog Branka Petrića

Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) ranije su poručile kako je za njih ovakav način popune Doma naroda PFBiH neprihvatljiv i da će se u slučaju ovakve odluke CIK-a obratiti Ustavnom sudu BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti u ime ovih stranaka, kao ovlašteni apelanti, mogu podnijeti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, ali i kvalifikovana većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora 6. novembra 2018. godine nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, što znači da je 6. decembar 2018. godine bio zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Bez Doma naroda Parlamenta Federacije nije moguće popuniti ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da državne delegate biraju federalni delegati.

Što se tiče bosanskohercegovačkog entiteta RS, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjedit će Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS-a neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Za prijedlog Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića, koji su predlagali korištenje popisa stanovništva iz 1991. godine po principu 1/1/1/, troje je bilo "za", a četvero protiv.

Prijedlog Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića
Prijedlog Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića