Ključno pitanje
31

CIK u naredna dva dana donosi odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH bi u utorak ili srijedu trebala donijeli odluku o tome kako će se popunjavati Dom naroda Parlamenta FBiH, odnosno koji popis stanovništva će se primjenjivati.

Kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić odluka bi trebala da bude donesena ubrzo, odnosno sutra ili prekosutra.

Tačan dan nije nam mogla potvrditi jer ništa još zvanično nije potvrđeno, ali je kazala da je nakon današnje sjednice bilo riječ o tome da se pitanje Doma naroda stavi na dnevni red.

Da li će sutra ili u srijedu članovi CIK-a raspravljati o Domu naroda bit će poznato već ujutro nakon kolegija. Naime, CIK bi na kolegiju trebao usaglasiti najamnje dvije varijante rješenja od potencijalna četiri, koja su u opticaju.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1, koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema zadnjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Katnona 10. Po istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.