{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK sutra započinje ovjeru kandidatskih listi za izbore, rok do 23. augusta

Klix.ba
18.7.2018. u 12:16
18
11
CIK sutra započinje ovjeru kandidatskih listi za izbore, rok do 23. augusta
18
CIK sutra započinje ovjeru kandidatskih listi za izbore, rok do 23. augusta
Foto: N. G./Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH će na sutrašnjoj sjednici razmatrati Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine i početi proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.
Političke subjekte čije kandidatske liste budu imale nedostataka Centralna izborna komisija BiH će obavjestiti da u roku od 5 (pet) dana otklone nedostatke.

Podsjećamo da su kandidati dužni postupiti u skladu sa članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH koji propisuje da se sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inozemstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji reguliraju njihov status.

Ako Centralna izborna komisija BiH utvrdi da lice iz navedene zakonske odredbe nije podnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se regulira njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića izvršiće se uklanjanje imena tog lica sa ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodijeljen mandat ako ga osvoji.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 07.10.2018. godine Centralna izborna komisija BiH će do 23. augusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: