BiH
44

CIK poništio izbore u Stocu, uskoro odluka o novom datumu izbora

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o poništavanju izbora u Stocu na 23 biračka mjesta, potvrđeno je za Klix.ba.

Izbori u Stocu su prekinuti 2. oktobra 2016. godine, a u roku od 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK mora raspisati izbore u Stocu.

Za odluku o poništavanju izbora u Stocu glasala su četiri člana komisije, dok je svoj glas na ovu odluku telefonskim putem dao član CIK-a Branko Petrić.

Telefonskim putem je glasao i Ahmet Šantić koji je bio protiv odluke, jer smatra da je izbore trebalo poništiti na svim izbornim mjestima u tom gradu, uključujući i one mobilnih timova.

Rok za žalbe na ovu odluku je dva dana. Ranijom odlukom CIK-a, koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH, s kandidatske liste za načelnika ovog grada je izbrisan kandidat Salmir Kaplan.

Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je Jozo Matić koji je općinski pravobranilac u Stocu, dok su za zamjenske članove imenovani Rifat Zlomužica, koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar, i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar. Svi su diplomirani pravnici.

CIK je danas usvojio zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija BiH za 2017. godinu u iznosu od 19.000 KM. Navedena sredstva su potrebna za aktivnosti koje provodi CIK dok naknade članovima biračkih odbora osigurava općina, saopćeno je.