Lokalni izbori
42

CIK pokrenuo postupak protiv Fikreta Prevljaka zbog izjave da "Kojovića neće biti"

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupak protiv kandidata SDA za načelnika Ilidže Fikreta Prevljaka zbog njegove nedavne izjave kako predsjednika Naše staranke Predraga Kojovića "neće biti".

Prevljaka je CIK-u prijavila Kojovićeva Naša stranka, a za pokretanje postupka glasalo je pet članova komisije, protiv su bili Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Arnautović je kazao da je protiv pokretanja postupka jer Naša stranka nameće zaključak kojim "implicira da je prekršen Izborni zakon".

"Za ovo se mora imati materijalni dokaz da je osoba A koristila jezik da nekog navede da počini nasilje ili da dalje širi mržnju. Vidimo da je osoba nešto kazala, ali to je samo jedna polovina istine... Druga polovina istine je da osoba A kaže da ona odbacuje tvrdnje da je prijetila Kojoviću", kazao je Arnautović.

Sloboda govora je zagarantirana našim zakonom i meni ovo više liči na političke stavove, a ne govor mržnje, dodao je te naveo kako prema njegovom sudu nema elemenata za pokretanje postupka kako je predloženo.

Replicirao mu je predsjednik CIK-a Željko Bakalar, kazavši da se danas odlučuje samo o pokretanju postupka te da tek u postupku treba provjeriti da li je zakon prekršen.

Drugi član CIK-a Ahmet Šantić je kazao da je predmet osjetljiv te da je očito da se kampanja zahuktala, a indikativno je da osoba (Kojović, op.a.) nije zatražila zaštitu od organa, iako smatra da su upućene prijetnje koje ugrožavaju život.

Prevljak je nedavno na predizbornom skupu kazao: "Mi za protivnike znate da imamo tu neku famoznu četvorku, njihovu, koju oni pokušavaju da nam nature na ovim prostorima... I oni se razlikuju, i oni imaju, kako bih rekao, podijeljeni su u neka dva tabora. U jednome, koji vodi Peđa Kojović, koji pokušava sve vrijeme iz Srbije da nam dovede borce, govoreći kako su i oni ginuli, kako i u njiha ima poginulih. Ama ima, brate, ali mi nismo išli u Srbiju, oni su nama dolazili u Bosnu i Hercegovinu. On je taj koji zagovara građansku Bosnu i Hercegovinu, ili kaže, neće biti. Ama, Boga mi, nisi je ti niti stvar’o, a bit će je dok je god ovoga naroda, dobrog Bošnja, sa svojim dobrim komšijama, bit će Bosne i Hercegovine, ali tebe neće biti, siguran budi".