BiH
13

CIK počeo proces ovjere: Za Lokalne izbore u BiH se prijavilo 115 stranaka

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovini počela je s ovjerom političkih subjekata za učešće na predstojećim Lokalnim izborima u BiH, zakazanim za nedjelju 2. oktobra 2016. godine. Na današnjoj sjednici razmatran je izvještaj o provjerama prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 115 prijava političkih stranaka, a CIK je danas ovjerio prijave za učešće na izborima za njih 34, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

"Djelimično su ovjerene prijave za 44 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove. Prijave 19 političkih stranaka su odbijene (nedostaje pečat pravosnažnosti na rješenju o registraciji političke stranke, udruženje građana se prijavilo kao politička stranka i drugo). Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke. Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelimično ovjerena će biti obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do ponedjeljka, 30. maja 2016. godine do 16 sati", naglašavaju iz CIK-a.

Također je podneseno ukupno 317 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2016. Komisija je ovjerila prijave za 271 nezavisnog kandidata koji potpuno ispunjava zakonske uslove. Odbijene su prijave sedam nezavisnih kandidata jer imaju više nedostataka, dok je za 37 nezavisnih kandidata ostavljen rok od dva dana da otklone nedostatke u prijavi.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 51 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 51 grupe građana i šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.