BiH
53

CIK odlučio: Novi izbori u Stocu zakazani za 19. februar

Piše: I. P.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na vanrednoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je održana danas u Sarajevu odlučeno je da će ponovljeni izbori Stocu biti održani 19. februara.

Odluka o datumu održavanja novih izbora donesena je jednoglasno.

"Ponovni izbori u općini Stolac će biti održani u nedjelju, 19. februara ove godine i provest će se na osnovu istih kandidatskih listi za općinskog načelnika i kandidatskih listi za općinsko vijeće ali bez imena onih kandidata koja su uklonjena na osnovu pravosnažnih i konačnih odluka Centralne izborne komisije BiH, kao i na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima", rečeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je za potrebe ponovljenih izbora u Stocu, za svoje aktivnosti, iz budžeta instititucija BiH osigurala sredstva u iznosu od 38.000 KM. Dodatno se iz općinskog budžeta trebaju osigurati sredstva za naknade članovima biračkih odbora.

Podsjećamo, CIK je u subotu od Apelacionog odjeljenja Suda BiH dobio rješenja kojim se odbijaju kao neosnovane žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku CIK-a o poništenju izbora u Stocu, čime su se stekli uvjeti da bude donesena odluka o raspisivanju ponovljenih izbora.

Izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra, na dan Općinskih izbora, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Apelaciono vijeće Suda BiH ranije je potvrdilo odluke CIK-a BiH o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidata za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža.

Utvrđeno je da su kandidati Kaplan i politički subjekt Za bolji Stolac, Mahmutćehajić i Ljubović iz Inicijative za Stolac, te Raguž i politički subjekt Hrvatska koalicija za Stolac HSPBiH-HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Sud BiH je potvrdio i odluku CIK-a BiH o smjeni općinske izborne administracije u Stocu.