Zakon je jasan
7

CIK o dešavanjima u Drvaru: Načelnica ne može biti opozvana u izbornoj godini

I. Č.
Dušica Runić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušica Runić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
CIK BiH je saopćio u vezi s dešavanjima u Drvaru i statusa načelnice općine Dušice Runić da se prema odredbi Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH postupak opoziva načelnika ne može voditi u godini predviđenoj za održavanje lokalnih izbora.
"Podsjećamo na odredbe člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH koji propisuje izuzetak od primjene postupka opoziva i prema kojem se postupak opoziva načelnika ne može voditi u godini predviđenoj za održavanje lokalnih izbora", stoji u saopćenju Centralne izborne komisije BiH.

Navode da skladu sa članom 1.10 Izbornog zakona BiH CIK utvrđuje prestanak mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima prije isteka vremena na koji je izabran i u situacijama ako je opozvan u skladu sa zakonom.

"Na osnovu pomenutih zakonskih normi status načelnice Općine Drvar Dušice Runiće je jasan i nedvosmislen", navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Drvara jučer izglasalo opoziv SNSD-ove načelnice Dušice Runić i danas su se nastavljeni politički obračuni dva suprotstavljena bloka u ovoj općini koji se bore za vlast. Za opoziv Runićeve glasalo je devet odbornika iz PDP-a, Srpske napredne stranke, DNS-a, Socijalističke partije i HDZ-a 1990.