Cilj je vlast
2

Nastavak obračuna na političkoj sceni Drvara: "Produžene ruke Sarajeva" i "zaštitnici Srba"

D. Be.
Nakon što je Općinsko vijeće Drvara jučer izglasalo opoziv SNSD-ove načelnice Dušice Runić i danas su se nastavljeni politički obračuni dva suprotstavljena bloka u ovoj općini koji se bore za vlast.
U lokalne političke prilike nakon jučerašnje sjednice Općinskog vijeća "upleteni" su i interesi Srba u FBiH, zaštitinici tog naroda, kao i navodne produžene ruke iz Sarajeva te tzv. podobni Srbi.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Jasna Pećanac iz Socijalističke partije koja je glasala za opoziv načelnice ocijenila je poruke Dušice Runić sramnim i diletantskim.

"Sramni su diletantski pokušaji načelnice Drvara Dušice Runić da nakon izglasavanja njenog opoziva na sjednici općinskog vijeća svoju političku sudbinu poistovjećuje sa sudbinom srpskog korpusa u FBiH. Svojim (neradom i (ne)znanjem Runić je odavno pokazala da je puno ne zanima sudbina srpskog naroda, onog koji joj je dao povjerenje u Drvaru, a samim tim ni van njega. Žalosno je da Runić koja je pristala biti isključivo produžena ruka interesnih grupa predvođenih njenim stranačkim šefom Goranom Broćetom, koje godinama unazad zarad ličnih interesa efikasno rade na raseljavanju Drvarčana danas ljude koji žive na tom prostoru dijeli na podobne i ne podobne Srbe", smatra Pećanac.

Dalje ističe da je Runić u medijima prešutjela da joj je nepovjerenje u vijeću izglasalo osam predstavnika srpskog naroda iz stranaka koje su svojim rezultatima pokazale da se narod zasitio političkog jednoumlja u Drvaru.

"Narod nije glup, a i lako je provjeriti da sa onima koji sa višeg nivoa vlasti Drvaru nisu donijeli ništa dobro sarađuju upravo Goran Broćeta i njemu odani kadrovi. Rezultati te saradnje su da se srpskom narodu godinama uskraćuju mnoga prava, da se vrši diskriminacija prilikom zapošljavanja u kantonalne institucije, da se urušava Dom zdravlja i da se razvoj privrede sveo na krčmljenje šumskog bogatstva."

U bloku koji je izglasao opoziv smatraju da je pokretanje opoziva legalan i legitiman čin što su potvrdile i pravosudne institucije te dalje ističu da će se uskoro morati baviti i klevetama koje u javnost iznose Runić i njeni istomišljenici.

"To isto pravosuđe bi što hitnije trebalo utvrditi ko su stvarni politički "grabežljivci“ kako Runić naziva svoje neistomišljenike. Nova većina u Drvaru javno poziva nadležna tužilaštva da provjere imovinu svih političara u Drvaru, ali i da pregledaju poslovanje opštine", dodala je Pećanac.

Sa druge strane Općinski odbor SNSD-a u Odžaku usprotivio se inicijativi za opoziv načelnika opštine Drvar Dušice Runić, koju smatraju jednom od najuspješnijih srpskih načelnika u općinama u Federaciji BiH, te ocijenio da je to "utjecaj produžene ruke Sarajeva preko pojedinih srpskih odbornika."

Predsjednik Općinskog odbora SNSD Drvar Goran Broćeta poručio je jučer da SNSD konstantno vodi brigu o Srbima u Federaciji BiH i da neće tako lako interesnim grupicama prepustiti najodgovornije pozicije.

Opozvana načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da to samo može narod da učini, da je riječ o protivzakonitom postupku i da "u rušenju srpskog korpusa u Federaciji BiH pomažu podobni Srbi".

Podsjetimo, za opoziv Runić glasalo je devet odbornika iz PDP-a, Srpske napredne stranke (SNS), DNS-a, Socijalističke partije i HDZ-a 1990. Kao jedan od razloga za opoziv naveli su izostanak komunikacije sa Općinskim vijećem.