BiH
21

CIK nije izdao potvrdu za pet ministarskih i zamjeničkih kandidata u Vijeću ministara BiH

Piše: Er. M.
Članovi CIK-a (Foto: Klix.ba)
Članovi CIK-a (Foto: Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH danas je izdala potvrde za 14 predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za imenovanje na funkcije ministara i zamjenika ministara.

CIK je izdao potvrde Adilu Osmanoviću, Semihi Borovac, Mirku Šaroviću, Draganu Mektiću, Slavku Matanoviću, Vjekoslavu Bevandi, Marini Pendeš, Josipu Grubeši, Neziru Piviću, Predragu Joviću, Đorđu Milićeviću, Predragu Kožuli, Mati Franjičeviću i Josipu Brkiću.

Iz Centralne izborne komisije saopćili su da potvrde nisu dobili Igor Crnadak, Emir Suljagić, Mijo Krešić, Boris Jerinić i Mirsad Žuga, jer dostavljeni obrasci navedenih kandidata nisu u potpunosti popunjeni.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH, kazao je za Klix.ba da CIK ne ulazi u to može li neko od kandidata biti imenovan na funkcije u Vijeću ministara BiH ili ne.

"Centralna izborna komisija BiH izvršila je samo provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara i mi ne ulazimo u to mogu li oni biti imenovani ili ne. Mi smo dobili listu od 19 imena koja smo provjerili u skladu sa nadležnostima CIK-a. Izdali smo 14 potvrda i ti kandidati već mogu ući u proces potvrđivanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za pet kandidata postoje formalne, ali ipak veoma važne prepreke", kazao je Arnautović.

Iz Ureda za informisanje CIK-a BiH saopćeno je da će obrasci pet kandidata biti vraćeni predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na uređenje.