BiH
302

CIK neće dostaviti birački spisak Komisiji za sprovođenje referenduma u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Centralna izborna komisija donijela je odluku da neće dostaviti Komisiji za sprovođenje referenduma Republike Srpske izvode iz Centralnog biračkog spiska.

Centralna izborna komisija zahtjev za dostavljanje spiskova je ocijenila "neosnovanim i nedopuštenim".

Protiv ove odluke glasali su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić, Novak Božičković i Branko Petrić, a "za" su bili Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Vlado Rogić.

Vlasti iz Republike Srpske tražile su od CIK-a BiH da im se dostave centralni birački spiskovi građana manjeg bh. entiteta i Distrikta Brčko BiH koji su im potrebni za održavanje referenduma o Danu RS-a 25. septembra ove godine.

Predsjednik Republičke komisije RS-a Siniša Karan u zahtjevu koji je dostavio CIK-u naveo je da građani imaju pravo izjašnjavanja na referendumu u skladu sa Ustavom i zakonima, te da su bh. entitetu potrebni spiskovi kako bi sproveli odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma.

Tim povodom od CIK-a je traženo da im se dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska za sva lica koja u skladu sa izbornim propisima imaju pravo glasa u RS-u za svaku osnovnu izbornu jedinicu u RS-u, te izvod iz Centralnog biračkog spiska za sve građane Brčko Distrikta koji imaju državljanstvo RS-a, a koji imaju pravo izjašnjavanja na referendumu koji je najavljen za 25. septembra.

Podsjećamo, predstavnici manjeg bh. entiteta danas se nalaze u posjeti Beogradu gdje će sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o najavljenom referendumu.

Ovaj sastanak uslijedio je nakon što je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) uz izdvojeno mišljenje Rusije pozvalo vlasti u RS-u da odustanu od održavanja referenduma.

Politički potezi vlasti Milorada Dodika dočekani su s nekodovanjem kod međunarodnih diplomata i bošnjačkih predstavnika u BiH.