Vrijeđao i omalovažavao
165

CIK: Milorad Dodik i SNSD kažnjeni s 12.000 KM zbog govora mržnje

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici kaznila je Milorada Dodika s 5.000 KM, a SNSD sa 7.000 KM zbog govora mržnje. Članovi CIK-a razmatrali su i prijave zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Savez za pobjedu podnio je prijavu protiv kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za govor u Bileći 22. septembra 2018. godine.

Stručne službe CIK-a kazale su da je prigovor nepravovremen i da je u tom kontekstu i pripremljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK-a.

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave ističući kako je prijava nepravovremena.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je kako CIK mora postupiti u skladu s pravilima i odbaciti ovaj prigovor. On je rekao da CIK postupa u skladu sa zakonom i da nakon odbacivanja prigovora postoji mogućnost da CIK pokrene drugi postupak po službenoj dužnosti.

U konačnici, članovima CIK predloženo je da odbace prigovor Saveza za pobjedu kao nepravovremen, ali da donesu odluku kojom se ovaj prigovor ocjenjuje kao inicijativa za pokretanje postupka po službenoj dužnosti zbog govora na ivici mržnje.

Član CIK-a Suad Arnautović pitao je stručne službe CIK-a da li postoji zaprimljen bilo koji akt političkog subjekta da je pravovremen u vezi s ovim slučajem.

Stručne službe odgovorile su da nemaju tu informaciju, ali da ostavljaju mogućnost kako postoje prijave koje još uvijek nisu riješene.

U toku rasprave o prijavi obrazloženo je da je Dodik na tribini u Bileći rekao: "Čuo sam da mi ovaj ovdje neki Dunđer prijeti. Kažite mu da se prestane zavati da se ja ne bih zavao s njim. Kaže: 'Jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banjoj Luci kao nešto uradi'. Šta će on uradit'? Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmog više neće biti ondje". Riječ je o izjavi koja se odnosila na Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Banjoj Luci.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da smatra kako je Dodikova izjava nesporno govor mržnje i da nema ništa protiv toga da Dodik bude kažnjen s 5.000 KM, a SNSD sa 7.000 KM, kako je to predložila stručna služba.

"Mislim da treba pobijati izjašnjenje Dodika koji je naveo da nijednom nije spomenuo Dragičevića", kazala je Hadžiabdić.

Ona je podsjetila na važeća međunarodna i domaća pravila kojim se definiše govor mržnje, jasno ističući da Dodik jasno vrijeđa i omalovažava pojedince iza kojih je stala velika grupa nezadovoljnih građana.

CIK je na kraju odbacio prigovor Saveza za pobjedu, ali je po službenoj dužnosti donio odluku kojom je Miloradu Dodiku izrekao sankciju. Dodik je kažnjen s 5.000 KM, a SNSD sa 7.000 KM.

CIK je razmatrao davanje saglasnosti, odnosno akreditacija međunarodnim posmatračima. Data je saglasnost za 18 osoba koje je delegirala Ambasada Velike Britanije, 24 posmatrača koje je delegirala Kulturna udruga mladih iz Hrvatske, šest osoba koje je delegirala Parlamentarna skupština Mediterana, dva posmatrača u ime Centralne republičke komisije Srbije.

Kako je objašnjeno, još uvijek stižu zahtjevi međunarodnih subjekata za akreditaciju posmatrača i ovaj broj nije usvojen.

Date su saglasnosti i za dodatnih 3.000 domaćih posmatrača kojih će, s ranije ovjerenim akreditacijama, prema svim procjenama biti blizu 5.000.