BiH
0

CIK izrekao sankcije Suadu Agiću i Jozi Miškiću

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) razmatrala je danas predmete iz oblasti primjene zakona o sukobu interesa i donijela rješenja o izricanju sankcija Suadu Agiću i Jozi Miškiću.

Utvrđeno je da su Suad Agić i Jozo Miškić izvršili povredu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Suad Agić od 6. novembra 2008. do donošenja rješenja istovremeno obavlja funkciju izabranog dužnosnika, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, i funkciju člana Skupštine "BH Telecom" d.d. Sarajevo, koje ima status javnog preduzeća.

Jozo Miškić od 3. decembra 2008.do danas istovremeno obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Vitez i funkciju ovlaštene osobe privatnog preduzeća "Bogner čelik" d.o.o. Vitez, koje je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

CIKBiH je Suadu Agiću izrekao sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, počevši od danas, a Jozi Miškiću sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, počevši od 31. decembra 2009. i kaznu od 1.000 KM.

CIKBiH obavještava birače koji su na lokalnim izborima 2008. bili registrirani da glasaju iz inostranstva da će im ova komisija na adresu dostaviti obrazac PRP-2 s jasnim uputama na koji način da potvrde registraciju za glasanje na općim izborima 2010.

Svi oni koji su u međuvremenu promijenili adresu potrebno je da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave popunjen obrazac PRP-1 s pratećom dokumentacijom.

Centralna izborna komisija BiH će obrasce PRP-2 dostaviti nakon što Ured za razmatranje žalbi okonča postupak odabira dostavljača usluga slanja poštom. Rok za povrat obrasca PRP-2 i dostavu obrazaca PRP-1 je 19. juli.

CIKBiH saopćava da je danas na internet stranici www.izbori.ba (pod linkom "Revizija finansiranja političkih stranaka") objavio 85 izvještaja o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2008.