BiH
5

CIK dodijelio zamjenske mandate u Domu naroda Parlamenta BiH

SRNA
Centralna izborna komisija BiH danas je prihvatila ostavke pet delegata u odlazećem sazivu Doma naroda Parlamenta BiH i donijela odluku o dodjeli zamjenskih mandata do završetka posrednih izbora i formiranja novog saziva Doma naroda.

Ostavku na delegatsko mjesto podnio je Staša Košarac, koji je na opštim izborima izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, i njegov mandat dodijeljen je sljedećem kandidatu sa iste liste Peri Mitroviću.

Iz istog razloga ostavku je podnijela Nermina Kapetanović, koju će zamijeniti Hazim Rančić.

Mandat Dragana Čovića, koji je na oktobarskim izborima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dodijeljen je Branku Zrnu, a mandat Halida Genjca, izabranog u Predstavnički dom BiH, Almi Čolo.

Mandat Borjane Krišto, novoizabranog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bit će ponuđen Lidiji Bradari, koju je Skupština Srednjobosanskog kantona delegirala u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, tako da će ona odlučiti koji će od ova dva mandata prihvatiti.

Preostalo je da izjavu o ostavci mandata podnese i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kojeg bi u Domu naroda trebalo da zamijeni Aleksandar Golijanin.

CIK BiH ranije je donio odluke o dodjeli zamjenskih mandata za preminule delegate Hasana Bećirovića i Sulejmana Tihića. Bećirovićev mandat dodijeljen je Seudinu Hodžiću, a Tihićev Ahmetu Derviševiću.