BiH
1

CIK danas neće potvrditi rezultate lokalnih izbora za četiri općine

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branko Petrić kazao je danas novinarima u Sarajevu da će danas u 16 sati biti potvrđeni izborni rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora za sve općine u BiH osim za četiri i to Vukosavlje, Istočni Mostar, Istočni Drvar i Srebrenica.

Kako je pojasnio Petrić u Vukosavlju su poništeni rezultati za jedno biračko mjesto, dok su u općinama Istočni Mostar i Istočni Drvar poništeni izbori u cijelosti, a za općinu Srebrenica neće moći biti ovjereni rezultati zbog žalbi koje nisu još provedene do kraja.

Kada je u pitanju Mostar u kojem izbori nisu ni održani Petrić naglašava da je Mostar neriješeno pitanje koje se povlači dugo od odluke Ustavnog suda BiH, i ta zajednica je specifična što je trebalo biti regulirano kroz izborni zakon Federacije BiH ili zakon o Gradu Mostaru, a tih zakona nema.

"Zato je specifičnost ovog grada neprirodno 'nakalemljena' u Izborni zakon BiH zbog čega imamo problem. Mandat vijećnicima Gradskog vijeća Mostara ističe danas, četiri godine od kada su objavljeni rezultati izbora, a sve dalje nije u nadležnosti CIK-a i zahtijeva hitnu reakciju da se donesu propisi i raspišu izbori za Mostar", kazao je Petrić.