{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK: Da bi se spojili lokalni i opći izbori, potrebno je izmijeniti Ustav i zakone

A
22.12.2015. u 12:01
3
10
CIK: Da bi se spojili lokalni i opći izbori, potrebno je izmijeniti Ustav i zakone
3
CIK: Da bi se spojili lokalni i opći izbori, potrebno je izmijeniti Ustav i zakone
Foto: Anadolija
Da bi došlo do spajanja lokalnih i općih izbora u Bosni i Hercegovini neophodno je izmijeniti ustavna, te cijeli set zakonskih rješenja na skoro svim nivoima vlasti u zemlji, naveli su danas iz Centralne izborne komisije BiH.
O takvom prijedlogu, CIK-u još uvijek nije dostavljan nikakav zvaničan stav bilo koje institucije, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, odluku o spajanju, odnosno odgađanju izbora prije svega mora potvrditi Parlamentarna skupština BiH.

"Ono što mi kao kao institucija za provođenje izbora moramo i trebamo uraditi ukoliko eventualno dođe do takvih izmjena i dopuna, jeste da smo dužni provesti odluke Parlamentarne skupštine BiH. Kao ravnici i legalisti, moramo reći da bi za jednu takvu odluku trebali izmijeniti Ustav Federacije BiH, određenih zakona u bh. entitetu Republike Srpske, te određenih kantonalnih zakona koja tretiraju pitanja trajanja mandata i načina izbora i statusa jedinica lokalne samouprave", kazao je Šantić.

Naglasio je da će se CIK BiH prema eventualnom prijedlogu spajanja izbora odrediti kada takav prijedlog dostavi nadležna institucija.

"Ukoliko neko misli da može u ovom vremenu to uraditi i posložiti, ako mi dobijemo bilo kakva rješenja, postupat ćemo onako kako će biti. Ne mogu prejudicirati, odluka je na drugim organima pa ćemo se prema tome i odrediti", poručio je Šantić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: