Jednaka mogućnost
150

CIK će testirati izum Amira Mujezina koji omogućava glasanje slijepim osobama

Piše: I. P.
Amir Mujezin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Mujezin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pozvala je Amira Mujezina, čovjeka koji stoji iza kreacije sistema za glasanje slijepih i slabovidnih osoba, da svoj izum predoči Ad hoc grupi koja će ga testirati za korištenje u izbornom procesu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u julu je prihvatila Izvještaj interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Tom prilikom usvojeni su zaključci kojim se ministarstva na državnom nivou i CIK obavezuju nastaviti praćenje inovacija u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje su primjenjive u izbornom procesu.

S obzirom na to da će prvi izvještaj s preporukama Vijeću ministara BiH biti dostavljen u novembru, CIK je formirao Ad hoc radnu grupu koju čine dva predstavnika CIK-a i dva predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija koja će imati uvid u tehnologije i koja će ih testirati radi primjenjivanja u izbornom procesu.

Jedna od dostupnih inovacija je i spomenuti izum Amira Mujezina o kojem je Klix.ba pisao u aprilu ove godine.

Podsjećamo, za upotrebu sistema glasanja potreban je fiksni telefon. Osobe s invaliditetom bi na kućnu adresu dobile vaučer Centralne izborne komisije BiH u kojem bi se nalazio jedinstven kod. Taj kod je maksimalno zaštićen i osim birača imala bi ga samo Centralna izborna komisija. Slijepe osobe će ga, naravno, dobiti na Brajevom pismu. Kada okrenete broj, osoba se spaja na centralu sistema, nakon čega slijede glasovne upute. Procedura je vrlo jednostavna i sve radnje se vrše putem brojeva te rešetke i zvjezdice na telefonu.

Glasovno bi bile iščitane sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv i niko ga ne može ponovo koristiti. Također, sistem glasanja je prilagodljiv i osobama s niskim stepenom inteligencije.

Proces glasanja traje između 2,5 i 7 minuta, a cijeli sistem bi državu koštao svega 5 KM po glasaču, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila sve niža.