BiH
0

CIK BiH novčano kaznio LDS, SDUBiH, Radom za boljitak i Evropsku ekološku stranku

FENA
Liberalno demokratska stranka, Socijaldemokratska unija BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak" i Evropska ekološka stranka prekršile su odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka, utvrdila je danas na sjednici Centralna izborna komisija BiH, na osnovu izvještaja o reviziji godišnjih finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2005. godinu.

Zbog kršenja odredbi Zakona, ove stranke su novačno kažnjene i to LDS sa 20.000 KM, SDUBiH sa 5.000 KM, NS "Radom za boljitak" sa 3.000 KM, te Evropska ekološka stranka sa 1.000 KM.

LDS je prekršila odredbe Zakona, jer je od upravitelja Kluba "Labirint", koji posluje u okviru pravnog subjekta "Sfinga" d.o.o Sarajevo registriranog za vanjsku trgovinu, trgovinu na veliko i malo, ugostiteljstvo, proizvodnju i druge usluge, a čiji je osnivač LDS, primila sredstva na ime profita od poslovanja u iznosu od 22.223 KM.

Također, LDS je primila priloge iz inozemstva od tri pravna lica u ukupnom iznosu od 26.964,48 KM, što je za 17.976,24 KM iznad zakonom propisanog limit. Finansijski izvještaji za 2005. godinu ove stranke su sačinjeni na osnovu podataka o prihodima i rashodima Centralnog ureda stranke, odnosno finansijski izvještaj nije dostavljen za niže organizacione dijelove političke stranke.

SDUBiH je od Općine Centar Sarajevo primila zabranjen prilog u iznos od 3.000 KM za nabavku opreme i uređenje prostora, nije vodila evidenciju o prihodima i rashodima nižih organizacionih dijelova i izvještaj je sačinjen na bazi podataka o prihodima i rashodima samo Glavnog odbora SDUBiH. Godišnji finansijski izvještaj CIK-u podnijela je 10. aprila 2006.godine i izvještaj nije sačinjen u skladu sa Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima.

Također, tokom vršenja revizije u prostorijama stranke SDUBiH revizorima nije predočena dokumentacija vezana za blagajničko poslovanje stranke, niti je naknadno dostavljena tražena dokumentacija.

Narodna stranka "Radom za boljitak" je primila prilog preko limita u iznosu 1.896 KM, nije prijavila priloge fizičkih lica u iznosu od 16.200 KM, koji potiču od viječničkih paušala kojih se dobrovoljno odreklo šest vijećnika u korist stranke, te nije popunila finansijske izvještaje u skladu sa Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

CIK je utvrdila da je Evropska ekološka stranka prekršila odrebe Zakona, pošto je primila prilog pravnog lica iz inozemstva iznad zakonom propisanog limita za 566,02 KM, zatim nije prijavila prilog preduzeća "Dubrava" d.o.o. Cazin u iznosu od 2.000 KM, te nije popunila finansijske izvještaje u skladu sa Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.