BiH
0

CIK BiH: Nema elemenata za oduzimanje poslaničkog mandata Dragomiru Vasiću

Anadolija
Centralna izborna komisija (CIK) BiH trenutno nema elemenata za oduzimanje mandata poslaniku u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska iz SDS-a Dragomiru Vasiću nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu koja ga tereti za počinjenje krivičnog djela genocid, izjavila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH. 

Ona je navela da u skladu sa članom 1.7 Izbornog zakona BiH "nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju su izrekli Sud BiH, sud Republike Srpske ili FBiH i Brčko distrikta BiH ili koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred tim sudovima zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosije prije hapšenja utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, ne može biti upisan u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Bosne i Hercegovine".

U skladu sa članom 1.7 a  Izbornog zakona BiH navedeno je da "nijedno lice koje je na izdržavanju kazne koju je izrekao sud druge zemlje ili lice koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred sudom druge zemlje zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosije prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, ne može biti upisano u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu dužnost na teritoriji Bosne i Hercegovine".

"Za sada nema niti jednog ispunjenog uslova da bi se pristupilo primjeni zakonskih odredbi o oduzimanju mandata", navela je Pirić za Anadoliju. 

Također, Izbornim zakonom BiH, njegovim članom 1.10. stav 4, propisano je da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže. 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 16. decembra prošle godine optužnicu koja Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića tereti za počinjenje krivičnog djela genocid, saopćeno je danas iz Suda BiH. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Dragomir Vasić, kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, Danilo Zoljić kao komandant Posebnih jedinica olicije CJB Zvornik i Radomir Pantić, kao komandir 1. čete Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, pomogli izvršenje krivičnog djela nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca i dječaka od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca i dječaka Bošnjaka na širem području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik.