Kažnjeno 16 osoba
0

CIK BiH: Izrečene kazne za pogrešno popunjene obrasce

SRNA
Centralna izborna komisija BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju 16 članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Gornji Vakuf/Uskoplje, Ribnik i Gradiška u vrijeme održavanja Općih izbora 2010. godine.

Nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, CIK im je zbog počinjenih nepravilnosti izrekao sankcije zabrane angažovanja u organima nadležnim za provođenje izbora na period od četiri godine, kao i novčane sankcije.

Sankcionisani su Pero Šunjo, Enes Behlo i Bojan Novak, koji će platiti i novčanu kaznu u iznosu 500 KM.

CIK je saopštio da će, osim zabrane angažovanja u organima za provođenje izbora u naredne četiri godine, Jelenka Berić platiti novčanu kaznu od 300 KM.

Elhad Latifić, Tomko Jurleta, Aida Kirlić, Pavo Mlakić, Hajrudin Alić, Salko Omeragić, Anto Batinić, Davor Kustura, Slobodan Cvijić, Goran Radmanović, Igor Grahovac i Suzana Ilić su, osim zabrane angažovanja u četvorodišnjem periodu, sankcionisani u novčanom iznosu od 200 KM.

Portparol CIK -a Maksida Pirić rekla je Srni da se najveći broj nepravilnosti koje je CIK utvrdio i zbog kojih su izrečene ove sankcije odnosi na pogrešno popunjene obrasce u koje se unose rezultati.

"Imali smo slučajeva gdje je birački odbor evidentirao 31 glas više po određenom političkom subjektu", objasnila je Pirićeva.