BiH
0

CIK BiH: Dosad 53 stranke kažnjavane zabranom učešća na izborima

Anadolija
Ukupno 53 politička subjekta u periodu od četiri izborna ciklusa kažnjeni su zabranom učešća na izborima zbog utvrđenih nepravilnosti podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Odluka o izricanju administrativne mjere kojom se uskraćuje pravo da se kandiduju na narednim izborima za političke partije Centralna izborna komisija BiH dolijela je u slučaju 23 političke partije za opće izbore. 

Naime, čak 15 političkih partija nije moglo na posljednje opće izbore 2014. godine, a njih osam na one ranije, 2010. godine. 

Ukupno 30 političkih partija nije moglo nastupiti na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, u periodu dva izborna ciklusa, 2008. i 2012. godine.

Tako na posljednjim lokalnim izborima 2012. godine u Bosni i Hercegovini nije moglo nastupiti ukupno 19 političkih subjekata i to 11 zbog ne podnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja (GFI) za 2009. godinu i njih osam zbog ne podnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja (GFI) za 2010. godinu.

Na lokalnim izborima 2008. godine zbog odluke o izricanju administrativne mjere kojom se uskraćuje pravo da se kandiduju nije moglo učestvovati 11 političkih partija.

U Bosni i Hercegovini bi se naredne godine, trebali održati lokalni izbori, o čemu će odluka biti denesena u maju 2016. godine, a kako je potvrđeno za Anadolu Agency za naredne izbore još nisu donesene odluke, u proceduri su.