BiH
3

CIK BiH: 35.171 registrirani birač iz inostranstva

FENA
Centralna izborna komisija BiH je danas na sjednici, nakon izvršenih provjera pristiglih prijava za upis birača u Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, odlučila da 35.171 osoba ispunjava uvjete da bude registrirani birač za glasanje izvan BiH na Lokalnim izborima 2012. godine, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH je u istom postupku odlučila da odbije 5.855 zahtjeva za glasanje izvan BiH zbog nepotpune dokumentacije (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu i drugo).

Među odbijenim prijavama nalazi se i 1.671 prijava gdje je utvrđeno da se više od 10 osoba nalazi na istoj adresi.

U saopćenju se navodi da Centralna izborna komisija BiH sumnja na zloupotrebe jer sve prijave se odnose za glasanje za nekoliko općina u BiH (Brčko Distrikt BiH, Pelagićevo, Šekovići, Zvornik).

Izvještaj o mogućim zloupotrebama će biti dostavljen Tužilaštvu BiH.

Odluka o odbijanju prijave za upis u izvod iz biračkog spiska za glasanje izvan BiH sa imenima osoba i razlozima odbijanja prijave biće danas dostupna na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

Sve osobe čija je prijava odbijena imaju pravo podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od 48 sati od sata objave odluke.

„Obavještavamo sve osobe čija je prijava odbijena da svoje biračko pravo mogu ostvariti na redovnim biračkim mjestima u BiH ukoliko imaju ličnu kartu BiH ili je do dana izbora izvade“, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.