Sastanak Inzko-Titov
0

"Cijeli region se kreće ka EU"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimirom Titovim. Ovaj sastanak održan je samo nekoliko dana pred sjednicu Vijeća za provedbu mira koji će sljedeće sedmice biti održan u Sarajevu, a Rusija je jedna od ključnih članica Vijeća.

Visoki predstavnik je istakao da je tokom proteklih mjeseci postignut slab napredak na ispunjavanju programa "5+2“, koji je Vijeće za provedbu mira u februaru 2008. godine definiralo kao preduslov za donošenje odluke o zatvaranju OHR-a. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko i zamjenik ministra vanjskih poslova Titov su razmatrali i druga značajna politička pitanja.

Visoki predstavnik je pozdravio pozitivan razvoj situacije u pogledu međudržavnih odnosa u regionu, te je posebno naglasio pozitivan uticaj Istanbulske deklaracije, Rezolucije o Srebrenici koju je donijela Srbija i opredjeljenja predsjednika Tadića da prisustvuje obilježavanju petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici, kao i pozitivan uticaj koji je imala posjeta hrvatskog predsjednika Josipovića Bosni i Hercegovini.

"Ovo smatram pozitivnim trendom i znakom da se region u cjelini kreće ka Evropskoj uniji“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko.

Bosanskohercegovački politički lideri trebaju iskoristiti ovu pozitivnu atmosferu da usmjere napore na ključna pitanja koja brinu građane ove zemlje, kao što su nova radna mjesta, investicije i bolji životni standard - "pitanja za koja proces evropskih integracija nudi dokazana rješenja“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.