Novi Zakon o akcizama
0

Cigarete od danas skuplje za blizu pola marke

SRNA
U BiH od danas su, u skladu sa novim Zakonom o akcizama, cigarete skuplje za minimalno pola marke.

Prema riječima Seada Hadžimusića, direktora prodaje Fabrike duhana Sarajevo, provođenje novog Zakona o akcizama u BiH rezultovaće povećanjem cijena cigareta koje proizvodi FDS za minimalno 50 feninga.

"Kalkulacije o novim cijenama se prave i mogu reći da će poskupljenja biti značajna. Prošli put kada je povećana akciza, Fabrika duhana Sarajevo se odrekla dobiti i nije mijenjala cijene proizvoda, ali sada nemamo taj prostor i mogu reći da će cijene biti veće za minimalno pola marke", rekao je Hadžimusić.

Direktor Fabrike duhana Banjaluka Dubravko Prstojević rekao je ranije da će kutija cigareta ove fabrike, zavisno od brenda, u prosjeku biti skuplja za blizu 45 feninga.

"Mi i dalje insistiramo na što nižoj cijeni proizvoda, jer proizvodimo cigarete za sirotinju u BiH i ne želimo svojim cijenama da utičemo na budžet naših konzumenata", rekao je Prstojević.

On smatra da je odluka Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete nekorektna jer, kako kaže, prvo treba uskladiti plate građana BiH, a onda direktive.

Upravni odbor UIO donio je odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od danas. Uz proporcionalnu akcizu po stopi od 42 odsto, obračunavaće se i posebna akciza u iznosu od 0,30 KM po kutiji cigareta.

U skladu sa tom odlukom i Zakonom o akcizama, poreski obveznici trebali su do 30. novembra UIO dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta, koje će biti na tržištu BiH od danas.

Fabrika "Rovinj" ranije je najavila da od 1. januara neće podizati cijene, zbog rastuće ekonomske krize.