Posjedice za okoliš
1

Čibukčić: Upoznati sve institucije zbog mogućeg gašenja pogona u Aluminiju

A.D.
Fuad Čibukčić (Foto: N. G./Klix.ba)
Fuad Čibukčić (Foto: N. G./Klix.ba)
Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i njegovi saradnici danas su u Mostaru razgovarali sa stručnim timom "Aluminija“ d.d. Mostar nakon što je ova kompanija Fondu uputila informaciju o prestanku rada i mogućim posljedicama na okoliš.

Čibukčić i njegovi saradnici u Mostaru su upoznati s problemom naglog gašenja pogona tj. isključenja električne energije i mogućim posljedicama na ljude i okoliš.

Cijeneći njihovu zabrinutost, Čibukčić je naglasio kako je potrebno sa ovim problemom detaljnije upoznati sve nadležne federalne i kantonalne institucije za oblast zaštite okoliša, kao i federalnu urbanističko-ekološku inspekciju.

Fond, kao finansijska institucija, može u skladu s odlukom Vlade FBiH, a u skladu s mogućnostima, sufinansirati hitne mjere koje se odnose na zaštitu okoliša.

Isto tako, prema odgovarajućem zahtjevu, moguće je i sufinansiranje interventnih mjera u svrhu otklanjanja potencijalne opasnosti od nastanka štete u okolišu, a prema odgovarajućem programu zaštite ili sanacije.