BiH
4

CIA: U masovnoj grobnici Tomašica zakopavali životinje kako bi prikrili tragove

Klix.ba
Masovna grobnica Tomašica (Foto: AFP)
Masovna grobnica Tomašica (Foto: AFP)
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) u svom dokumentu iz decembra 1995. godine, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, navodi mjesta masovnih grobinca u BiH, među kojima je i Tomašica, u koju su pripadnici srpske vojske, kako bi prikrili tragove, na vrhu zakopali životinje.

U protekle četiri godine počinjena su mnoga zvjerstva širom BiH. Srpske snage počinile su najgora djela na početku konflikta 1992. godine, kada su napale i okupirale ključne centre na sjeveru, istoku i jugu Bosne, navodi se na početku CIA-nog teksta od 22. decembra 1995. godine, koji je nosio oznaku "tajno".

Samo su bosanski Srbi, navodi se dalje u dokumentu, provodili jasno organiziranu i kampanju etničkog čišćenja širokih razmjera. Oni koji su se odupirali pripadnicima JNA i srpske vojske ubijani su, slani u koncentracione logore, a njihovi domovi su spaljeni.

Tijela ubijenih u etničkom čišćenju bacana su u obližnje rijeke ili su ukopavana u masovne grobnice. Do jeseni 1992. godine, mnogi nesrbi ubijeni u operacijama etničkog čišćenja bili su kremirani.

O sukobu između pripadnika Armije RBiH i HVO-a CIA navodi da su obje vojske činile zlodjela. Po uzoru na bosanske Srbe, i bosanski Hrvati su otvarali koncentracione logore.

Vodstvo bosanskih Srba, piše u navedenom dokumentu, počelo je operaciju sakrivanja tragova i dokaza etničkog čišćenja i zvjerskih ubistava.

Gradove Prijedor, Sanski Most i Banju Luku u sjeverozapadnoj Bosni kontrolisali su bosanski Srbi, koji su većinu nesrba protjerali ili ubili. Oni koji su završili u zarobljeništvu odvedeni su u koncentracione logore u Keratermu, Omarskoj i Manjači.

Etničko čišćenje nesrba, uglavnom muslimana, počelo je na sjeveroistoku Bosne, u gradovima kao što su Brčko, Bijeljina, Bosanki Šamac i Zvornik.

Zvjerstva u centralnoj Bosni mogu se pripisati za sve tri strane. Većinu njih počinili su bosanski Srbi oko Mostara početkom rata, a kasnije i u Sarajevu. Pripadnici hrvatske vojske činili su zvjerstva u Mostaru, Vitezu i Kiseljaku. Najmanje zločina počinili su pripadnici bosanske vojske i oni su se desili u Bugojnu i Sarajevu.

Iako popis iz 1991. godine pokazuje da su većinu stanovništva u istočnoj Bosni činili muslimani, sada u tim dijelovima skoro da nema muslimana, navodi se u dokumentu.

Napad Srba na Vlasenicu i Foču desio se skoro u isto vrijeme kao i napadi u centralnom dijelu Bosne, ali je proces etničkog čišćenja u navednim gradovima bio mnogo brži. U logoru Sušica u blizini Vlasenice ubijene su stotine, ako ne i hiljade muslimana. Foča je poznata po logorima u kojima su žene silovane.

Nadalje CIA u svom dokumentu navodi mjesta masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Godine 1995. znali su za masovnu grobnicu Tomašica u kojoj je zakopano 350 ubijenih muslimana. Osim toga, u tekstu se navodi da su na vrhu ove masovne grobnice u blizini Prijedora zakopane ubijene životinje kako bi se prikrili tragovi.