{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA: U masovnoj grobnici Tomašica zakopavali životinje kako bi prikrili tragove

22.11.2013. u 22:19
4
143
CIA: U masovnoj grobnici Tomašica zakopavali životinje kako bi prikrili tragove
4
CIA: U masovnoj grobnici Tomašica zakopavali životinje kako bi prikrili tragove
Masovna grobnica Tomašica (Foto: AFP)
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) u svom dokumentu iz decembra 1995. godine, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, navodi mjesta masovnih grobinca u BiH, među kojima je i Tomašica, u koju su pripadnici srpske vojske, kako bi prikrili tragove, na vrhu zakopali životinje.
U protekle četiri godine počinjena su mnoga zvjerstva širom BiH. Srpske snage počinile su najgora djela na početku konflikta 1992. godine, kada su napale i okupirale ključne centre na sjeveru, istoku i jugu Bosne, navodi se na početku CIA-nog teksta od 22. decembra 1995. godine, koji je nosio oznaku "tajno".

Samo su bosanski Srbi, navodi se dalje u dokumentu, provodili jasno organiziranu i kampanju etničkog čišćenja širokih razmjera. Oni koji su se odupirali pripadnicima JNA i srpske vojske ubijani su, slani u koncentracione logore, a njihovi domovi su spaljeni.

Tijela ubijenih u etničkom čišćenju bacana su u obližnje rijeke ili su ukopavana u masovne grobnice. Do jeseni 1992. godine, mnogi nesrbi ubijeni u operacijama etničkog čišćenja bili su kremirani.

O sukobu između pripadnika Armije RBiH i HVO-a CIA navodi da su obje vojske činile zlodjela. Po uzoru na bosanske Srbe, i bosanski Hrvati su otvarali koncentracione logore.

Vodstvo bosanskih Srba, piše u navedenom dokumentu, počelo je operaciju sakrivanja tragova i dokaza etničkog čišćenja i zvjerskih ubistava.

Gradove Prijedor, Sanski Most i Banju Luku u sjeverozapadnoj Bosni kontrolisali su bosanski Srbi, koji su većinu nesrba protjerali ili ubili. Oni koji su završili u zarobljeništvu odvedeni su u koncentracione logore u Keratermu, Omarskoj i Manjači.

Etničko čišćenje nesrba, uglavnom muslimana, počelo je na sjeveroistoku Bosne, u gradovima kao što su Brčko, Bijeljina, Bosanki Šamac i Zvornik.

Zvjerstva u centralnoj Bosni mogu se pripisati za sve tri strane. Većinu njih počinili su bosanski Srbi oko Mostara početkom rata, a kasnije i u Sarajevu. Pripadnici hrvatske vojske činili su zvjerstva u Mostaru, Vitezu i Kiseljaku. Najmanje zločina počinili su pripadnici bosanske vojske i oni su se desili u Bugojnu i Sarajevu.

Iako popis iz 1991. godine pokazuje da su većinu stanovništva u istočnoj Bosni činili muslimani, sada u tim dijelovima skoro da nema muslimana, navodi se u dokumentu.

Napad Srba na Vlasenicu i Foču desio se skoro u isto vrijeme kao i napadi u centralnom dijelu Bosne, ali je proces etničkog čišćenja u navednim gradovima bio mnogo brži. U logoru Sušica u blizini Vlasenice ubijene su stotine, ako ne i hiljade muslimana. Foča je poznata po logorima u kojima su žene silovane.

Nadalje CIA u svom dokumentu navodi mjesta masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Godine 1995. znali su za masovnu grobnicu Tomašica u kojoj je zakopano 350 ubijenih muslimana. Osim toga, u tekstu se navodi da su na vrhu ove masovne grobnice u blizini Prijedora zakopane ubijene životinje kako bi se prikrili tragovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: