{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA dala svoju procjenu rezultata popisa stanovništva u BiH

4.11.2015. u 11:21
75
146
CIA dala svoju procjenu rezultata popisa stanovništva u BiH
75
Zvanični rezultati popisa stanovništva BiH koji je izvršen 2013. godine neće biti objavljeni u 2015. godini, te još uvijek traju spekulacije o podacima iz ovog popisa.
Svoje procjene dala je i Centralna obavještajna agencija (CIA) SAD-a koja inače prikuplja i obrađuje podatke o svim državama u svijetu.

Ovi detaljni podaci su dostupni na zvaničnoj stranici agencije gdje se navodi da u BiH trenutno živi 3.867.055 stanovnika, te da je po broju stanovnika BiH trenutno 129. u svijetu.

Od toga je Bošnjaka 48,4 posto, Srba 32,7 posto, Hrvata 14,6 posto, a Ostalih 4,3 posto.

Kada je riječ o vjeroispovijesti bosanskohercegovačkog stanovništva muslimana je 40 posto, pravoslavaca 31 posto, katolika 15 posto, a pripadnika ostalih vjeroispovijesti te ateista 14 posto.

CIA napominje da se zvanični podaci državnih organa BiH o popisu stanovništva još uvijek očekuju.

Za bh. ekonomiju se kaže da je tranzicijska sa ograničenim reformama na tržištu. Privreda se oslanja u velikoj mjeri na izvoz metala, energenata, tekstila i namještaja, kao i na finansijsku pomoć iz inozemstva.

Navodi se i da je državno uređenje u BiH decentralizovano, što šteti ekonomiji BiH, kao i da zemlja ima veliki broj nezaposlenih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: