Sastanak u Beogradu
3

Christian Schmidt bi večeras trebao otputovati na razgovor s Aleksandrom Vučićem

N. V.
Nakon što je jučer objavio Odluku kojom suspenduje neustavni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bi večeras trebao otputovati u Beograd na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ova informacija je nezvanično potvrđena za Klix.ba iz više izvora, međutim nije poznat tačan povod Schmidtovog putovanja.

Dvojica zvaničnika su se već sastajala u devetom mjesecu prošle godine kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu. I tada je Milorad Dodik imao okršaj sa Schmidtom uobičajeno ga prozivajući "njemačkim turistom" i tražeći od njega da napusti državu, no čini se da je Vučić još tada podržao Schmidtovo prisustvo u BiH s porukom da je i "Srbiji i BiH bolje da same donose odluke".

Velika je vjerovatnoća da Christian Schmidt sada odlazi u Beograd kako bi ponovo sa Vučićem razgovarao o Dodiku i njegovoj degradirajućoj politici. S obzirom na to da je jučer i suspendirao Zakon koji je donesen u RS-u, a predstavljao je jednostrano odlučivanje o državnoj imovini, moguće je da se Schmidt nada da će Vučić "omekšati" Dodika i natjerati ga da promijeni ponašanje.

No, čini se da odnosi pomalo zahlađuju na relaciji Beograd - Banja Luka. Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su u nekoliko posljednjih ključnih problema pokazali različit stav, a samim tim što Vučić nije prokomentarisao odluku Schmidta o suspendovanju zakona iz RS-a govori mnogo o slabljenju te "srpske veze".