Posjeta RS-u
38

Christian Danielson u Banjoj Luci: Usvajanje zakona o akcizama je obavezno

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Narodnoj skupštini Republike Srpske otvoren je twining-light projekat "Podrška administrativnim strukturama za poslove integracija u EU parlamenata u BiH". Ceremoniji su prisustvovali i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Christian Danielson i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark, koji su još jednom naglasili da je usvajanje zakona o akcizama obavezno.

Danielson je rekao da će projekat obuhvatiti sva zakonodavna tijela u BiH , što je veoma značajno u kontekstu jer jača kapacitete parlamenata po svim izazovnim pitanjima koja će se pojaviti u njihovom radu. Danielson se osvrnuo I na sastanke koje je tokom dana imao u Banjoj Luci.

"Razgovarali smo o realizaciji reformske agende, kao i dostavljanju odgovora na upitnik Evropske unije, a s tim u vezi je od ključne važnosti usvajanje Zakona o akcizama, jer su akcize vrlo važne u smislu osiguravanja finansiranja važnih infrastruturnih projekata, bilo da je riječ o sredstvima MMF-a ili EBRD-a”, poručio je Danielson.

Predsjednici SDS-a, PDP-a i NDP-a - Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić takođe su se danas sastali sa Danielsonom, dok je on jutros, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović.