Washington
8

Chollet: Ojačavamo predanost SAD-a zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

D. Be.
Derek Chollet i Elmedin Konaković
Derek Chollet i Elmedin Konaković
Glavni savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Derek Chollet poručio je da SAD ojačava predanost zaštiti suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH.
On je u ponedjeljak u Washingtonu održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

"Sastao se s ministrom vanjskih poslova Konakovićem iz Bosne i Hercegovine kako bi ojačao predanost SAD-a zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Razgovarali smo i o suradnji na reformama za euroatlantski put BiH", napisao je Chollet na Twitteru.

Ovo je u ponedjeljak za Klix.ba potvrdio i Konaković kazavši da je tokom razgovora sa Cholletom potvrđen jedan novi stepen posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini.

"Zaista iznenađuje koliko oni poznaju situaciju u BiH. Jako su zainteresovani za evropski put BiH i o narednim koracima. Chollet je najavio i svoj dolazak u BiH iako će uskoro promijeniti radno mjesto (nominovan na funkciju podsekretara u sektoru za odbranu SAD-a, op.a.)", kazao je Konaković.

Šef bh. diplomatije je istakao da SAD razumije probleme u BiH, a veoma prate i ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te da je veoma važno u ovom momentu na evropskom putu BiH imai razgovore sa važnim zvaničnicima i prijateljima naše države.