Krenuo 18. jula iz Njemačke
0

Charly Weiper prepješačio 1.746 kilometara do Srebrenice

FENA
Charly Weiper
Charly Weiper
Poslije nepuna dva mjeseca pješačenja i trčanja, maratonac Charly Weiper (55) iz Njemačke, danas je stigao u Memorijalni centar Potočari.

On je na put dug 1.746 kilometara iz grada Havixbeck krenuo 18. jula.

Na ovaj humanitarni projekt pod nazivom „Trčimo za njihove živote“, Charly Weiper se odlučio kako bi skrenuo pažnju na posljedice najvećeg zločina i genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini i Srebrenici.

"Drago mi je da sam uspio u svojoj namjeri. Sretan sam što sam izdržao put na kome sam proveo skoro dva mjeseca. U zemljama kroz koje sam prošao sretao sam ljude i većina ih je znala moj cilj, te sam zadovoljan što sam i na taj način širio istinu o Srebrenici. Želim da pomognem ovim ljudima koji su prošli golgotu, a od ranije imamo kontakte i pomažemo preživjelim logorašima iz Bratunca. Nakon dva mjeseca maratona dobro se osjećam i zadovoljan sam što sam ovdje da još jednom podijelim tugu sa ovim ljudima koji su mnogo toga propatili", izjavio je Charly Weiper po dolasku u Memorijalni centar Potočari.

U njegovoj pratnji bilo je dvadesetak omladinaca iz Njemačke koji su se Weiperu pridružili u Šamcu prije dva dana. Kolonu maratonaca u Memorijalnom centru dočekalo je stotinjak Srebreničana, majki Srebrenice, te rukovodstvo Općine Srebrenica i članovi udruženja iz Srebrenice i Bratunca.

Charly Weiper je obećao da će u narednom periodu sakupiti oko 80.000 eura za liječenje i rehabilitaciju žrtava rata sa područja ova dva susjedna grada.