Sastanak u Sarajevu
277

Četvorka priprema zakon za Srebrenicu, najavili zajednički nastup na izborima 2022.

B. R.
Lideri Četvorke nakon sastanka u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lideri Četvorke nakon sastanka u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čelnici Četvorke su najavili stvaranje pobjedničke koalicije na predstojećim općim izborima. Pripremaju zakon za koji tvrde da će njime pomoći građanima Srebrenice. Uvjeravaju da Četvorka dobro funkcioniše.

U sarajevskoj Općini Stari Grad Sarajevo danas su razgovarali predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je saglasan da se nisu odavno sastali, ali je to pravdao obavezama koje su imali poslije lokalnih izbora.

Najavio je da će Četvorka svoje djelovanje proširiti i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine uspostavljajući saradnju s drugim strankama.

Nikšić: Četvorka će proširiti djelovanje u ostatku BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nikšić: Četvorka će proširiti djelovanje u ostatku BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Da imamo blok stranaka koje bi na Općim izborima 2022. pobijedile i formirale vlast", dodao je.

"Zakon kojim će se osigurati institucionalna pomoć građanima Srebrenice"

Kao dogovor Četvorke interesantan javnosti naveo je nacrt zakona o pomoći građanima Srebrenice, a koji će uputiti u proceduru. Smatra da bi se njime trebali sistemski riješiti problemi stanovnika Srebrenice.

Obećao je da će zakon prvo biti upućen u proceduru tamo gdje oni imaju vlast, a to su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton. Nikšić je poručio da će ga predložiti i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je također govorio o političkoj situaciji u Srebrenici. Izjavio je da je SDP najzaslužniji za izradu spomenutog nacrta zakona.

"Nikšić i ja smo svjedočili sastanku na kojem se pričalo šta poslije izbora. Nije postojao ni plan B, ni plan C. Četvorka upravo nudi plan B i uvjereni smo da će ga javnost prihvatiti. On znači da će se njim institucionalno osigurati novac za pomoć građanima Srebrenice", obrazložio je.

Konaković: Imamo plan B za Srebrenicu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Konaković: Imamo plan B za Srebrenicu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Konaković je kazao da je ponosan na ono što Četvorka predlaže za Srebrenicu. Smatra da je Centralna izborna komisija (CIK) odgovorna za ono što se dešava u ovom gradu.

Kojović: Želimo pobjednički savez 2022.

Predsjednik NS-a Predrag Kojović se osvrnuo na odnose između ove stranke i SDP-a u Mostaru. Ocijenio je da su neusklađeno djelovali tokom izbora gradonačelnika. Ali, uvjerava da su iz toga naučili lekciju i da je sada njihovo partnerstvo još snažnije.

"Želimo pobjednički savez za 2022. godinu", dodao je.

Naglasio je da Četvorka uvijek ostaje pri svom kada je riječ o kandidatur Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Kojović smatra da je Irma Baralija bila jedini bosanskohercegovački kandidat za gradonačelnika Mostara.

Hadžibajrić o nezadovoljstvu: Samo špekulacije

Obratio se i predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je tom prilikom ponovio da se samo špekuliralo da je on nezadovoljan statusom NBL-a u Četvorci.

"Mi kao NBL učestvujemo u Četvorci. Bili smo u Šestorci i u kapacitetu koji imamo, toliko učestvujemo", rekao je.