Dovezen u teškom stanju
1

Četverogodišnjak iz Banje Luke preminuo od meningitisa

FENA
Četvorogodišnji dječak iz Banje Luke sinoć je preminuo od akutnog oblika meningitisa sa sepsom, a djeca koja su s njim bila u direktnom kontaktu morat će preventivno primiti određene lijekove.

Dječak je jučer oko 14 sati dovezen u vema teškom stanju u banjalučki Klinički centar, ali i pored uloženih napora ljekari ga nisu uspjeli spasiti.

"Dječak je primljen u Dječiju kliniku u izuzetno teškom stanju. Odmah po prijemu smješten je na Odjel intenzivne njege, gdje su sprovedene sve dijagnostičke metode i uključena kompletna terapija. Nažalost, i pored maksimalnog nastojanja našeg osoblja da spasimo život, dječak je preminuo oko 21.15 sati", potvrdila je novinarima glasnogovornica Kliničkog centra Banja Luka Tamara Radlović.

Ovaj četverogodišnjak je boravio u banjalučkom vrtiću Lazarevo, zbog čega je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić potvrdio da su zdravstvene institucije u RS u saradnji sa resornim ministarstvom donijele odluku da se djeci iz tog vrtića odredi profilaktičko davanje određenih lijekova.

Cilj ove mjere je, kaže, da se djeca zaštite od kontagioznog oblika meningitisa.

Škrbić je naveo da je jutros održano više sastanaka s predstavnicima stručnih institucija u zdravstvu, te da se roditeljima koji šalju djecu u vrtić u Lazarevu skrene pažnja da se obrate u pedijatrijsku ambulantu poliklinike ili u hitnu službu banjalučkog Doma zdravlja.

Pozvao je, također, roditelje te djece da im ne daju samoinicijativno antibiotike i druge lijekove, već da se isključivo obrate zdravstvenim ustanovama, gdje će im biti data adekvatna terapija.

I glasnogovornica Doma zdravlja Banja Luka Dušica Stanković je potvrdila da su počeli s davanjem lijekova djeci iz vrtića u Lazarevu, koja su bila u neposrednom kontaktu s preminulim dječakom.

"Daje se profilaksa djeci koja su bila u direktnom kontaktu s ovim dječakom", rekla je Stanković, potvrdivši da imaju dovoljno lijekova i da će ljekari ostati u stalnom kontaktu s kolegama iz Kliničkog centra i Ministarstvom zdravlja po ovom pitanju.

Nezvanično se saznaje da je preminuli dječak, K. M., sin radnice u vrtiću u Lararevu.