Lapov dol
5

Četiri aviobombe pronađene u Sarajevu transportovane do poligona za uništavanje

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) transportovali su rano jutros četiri aviobombe koje su proteklih dana pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu do Lapovog dola kod Konjica, gdje se nalazi poligon za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava.
Transport bombi na lokaciju koja se nalazi oko 45 km jugozapadno od Sarajeva počeo je rano jutros rutom: Igmanska ulica (općina Vogošća) – autoput Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin te kroz naselje Tarčin (općina Hadžići) do poligona za uništavanje.

Prethodno su iz FUCZ-a zamolili sve građane koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području da se pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i sigurnost cijele operacije.

Podsjećamo, prva aviobomba pronađena je 5. septembra, druga 7. septembra, treća 10. septembra, a četvrta 11. septembra.

Pronađene su tokom iskopavanja za izgradnju novog tržnog centra. Riječ je o aviobombama koje su na spomenuti lokalitet bačene tokom Drugog svjetskog rata, najvjerovatnije u novembru 1944. godine.