Detaljno istražuju teren
350

FUCZ sumnja da gradilište u Sarajevu krije još engleskih aviobombi iz 1944. godine

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u roku od manje od sedam dana jutros pronašli i četvrtu aviobombu na gradilištu u blizini RTV doma u Sarajevu, saznajemo kako postoji mogućnost da će na ovoj lokaciji pronaći još neeksplodiranih bombi.

Kako nam pojašnjava Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava u FUCZ-u, riječ je o još jednoj engleskoj bombi razorne mase 1.000 libri, koja je na ovu lokaciju bačena u jednom od napada engleske avijacije u novembru 1944. godine.

"Trenutno se radi na evakuaciji gradilišta, upozoravanju stanovništva i pripremi našeg osoblja tako da ćemo nakon toga pristupiti otkopavanju bombe da utvrdimo kakvim je upaljačem opremljena, a nakon toga ćemo napraviti plan za sljedeću proceduru i njenu deaktivaciju", govori nam Vrana.

Prema njegovim riječima, nekoliko je razloga zašto pronađene aviobombe nisu eksplodirale kad su bačene.

"Postoji mogućnost kako su bili neispravni upaljač i detonator, kako je poremećen balans bombe u letu, kako je udarila u neku prepreku u terminalnoj fazi pada, kako je udarila u mekanu podlogu i slično. Kada ovu bombu deaktiviramo i uradimo ponovnu analizu, imat ćemo nešto više podataka o tome", dodaje Vrana.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak pojašnjava nam kako su avioni koji su nosili ove bombe mogli prevoziti po šest bombi.

"Moguće je da je kompletna skupina bombi bila neispravna. Stoga postoji mogućnost da nađemo još dvije bombe", kaže Solak.

Danas tokom dana uslijedit će deaktivacija i četvrte pronađene aviobombe u Sarajevu koja će potom biti prevezena na sigurnu lokaciju izvan grada. Uništavanje bombi planirano je u petak ove sedmice.