BiH
18

Cestogradnja u Sarajevu: Moguće reprojektovanje Prve transverzale, cesta Stup - aerodrom na čekanju

Piše: I. P.
U Kantonu Sarajevo aktuelno je nekoliko projekata modernizacije postojeće i izgradnje buduće cestovne infrastrukture.

Premijer KS Elmedin Konaković obavijestio je građane o trenutnim prioritetima, finansijskom stanju vezanog za gradnju koja tek predstoji te o problemima koji su naprosto neizostavan dio cestogradnje u Sarajevu.

"Odobrenje za dalje zaduživanje u vezi Južne longitudinale je sada na Vijeću ministara. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je obećao da će to biti vrlo brzo, a naše su procjene da ćemo nekad polovinom maja nastaviti sa radovima čime dio grada južno od Miljacke zaista značajno popravlja svoju saobraćajnu infrastrukturu", rekao je Konaković.

Što se tiče projekta Prve transverzale, moguća je korekcija jer je originanalna trasa jednostavno preskupa kada su u pitanju imovinsko-pravni poslovi.

"Tih stotinjak miliona nema ni Kanton Sarajevo ni Federacija BiH, ali ako se preprojektuje mogli bismo to vrlo brzo početi rješavati. Za tunel na Kobiljoj glavi imamo obezbjeđena sredstva, a riješili smo i problem kod izlaza iz tunela prema Vogošći. Počeli smo i razgovore oko kružnog toka na Šipu, za koji imamo novac, a koji je usko grlo koje pravi probleme", objasnio je Konaković.

Premijer KS je dodao kako je gradnja Sjeverne longitudinale zapela sa imovinsko pravnim odnosima koji su izuzetno opširni.

Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Ipak, ne možemo sve odjednom jer nemamo dovoljno novca. Naravno, isčekujemo Federaciju BiH da vidimo koliko će Kanton Sarajevo dobiti novca od kredita kojeg federalna Vlada uzima za saobraćajnu infrastrukturu. Ako tu bude para mogli bi još aktivnije raditi na popravljanju cesta", optimističan je Konaković.

Podsjećamo, danas je izdata dozvola za nastavak gradnje LOT-a 2C na Gradskom autoputu. Što se tiče XII transverzale, tačnije nastavka gradnje od Stupa ka aerodromu, Konaković ističe da je trenutni fokus na gradnji A transverzale i Južne longitudinale.