Demantovali tvrdnje
17

Ceste FBiH: Rekonstrukcija tunela Vranduk je obavezna, Kasumović nije upoznat o svim činjenicama

Piše: E. M.
Ulaz u tunel Vranduk II (Foto: E. M./Klix.ba)
Ulaz u tunel Vranduk II (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao da ga niko nije kontaktirao iz Cesta Federacije BiH vezano za obnovu magistralnog puta M-17 i preusmjeravanje saobraćaja, na adresu portala Klix.ba stigao je demanti tih navoda u kojem ističu da je sastanak s predstavnicima grada održan 11. oktobra.

"Projekt rehabilitacije tunela Vranduk II i mostova preko rijeke Bosne Bosna IV i Bosna V dio je Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji implementira JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, a koji se finansira iz kreditnih sredstava tri međunarodne finansijske institucije (Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj) u vrijednosti od 173 miliona eura. Program modernizacije je usvojila Vlada Federacije BiH te je isti ugrađen u Plan poslovanja JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu koji je također usvojila Vlada, a prema kojem je početak implementacije projekta planiran u drugoj polovini 2018. godine", stoji na početku teksta.

Kada se govori o tehničkim karakteristikama, tunel Vranduk dužine 1.062 metra je izgrađen 1973. godine, a zbog nastalih oštećenja rekonstrukcija je obavezna kako se učesnici u saobraćaju ne bi doveli u opasnost. Prema Direktivi 2004/54/EC Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope Ceste FBiH su dužne sve tunele na magistralnim cestama uskladiti s minimalnim uvjetima sigurnosti za tunele u Transevropskoj mreži te izgraditi, u sklopu ovog projekta, novi tunel za evakuaciju u slučaju nezgoda.

Izvođači izabrani nakon tenderske procedure

"Tenderska procedura za pomenuti projekt provedena je prema principima Međunarodnog konkurentskog nadmetanja za koju su ponude dostavila dva ponuđača: JV Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Almy-Transport d.o.o. Zenica te JV Hering d.d. Široki Brijeg i BBM d.o.o. Sarajevo. Komisija za evaluaciju je izvršila pregled ponuda i dala prijedlog za dodjelu ugovora ponuđaču JV Hering d.d. Široki Brijeg i BBM d.o.o. Sarajevo koji je dostavio najnižu tehnički zadovoljavajuću ponudu, na što su saglasnost dale Svjetska banka i EIB kao finansijeri", dodaje se u saopćenju.

U sklopu realizacije Projekta rehabilitacije tunela Vranduk II i mosta preko rijeke Bosne Bosna IV, 26. aprila u Vranduku je održana javna rasprava na koju su bili pozvani svi zainteresovani subjekti, nevladine organizacije i stanovnici Zenice i naselja koja gravitiraju području namjeravane rehabilitacije.

Osigurane dozvole, održani razgovori s predstavnicima grada, mjesnih zajednica...

Federalno ministarstvo prostornog uređenja za predmetni projekt osiguralo je i građevinsku dozvolu 14. augusta ove godine.

U nastavku demantija navodi se da je 11. oktobra održan i sastanak s predstavnicima Grada Zenice, lokalne zajednice i Direkcije za ceste ZDK kako bi se razmotrile alternativne obilaznice koje je projektant predložio prilikom izrade Tehničkog rješenja.

"Izvođač je potom podnio zahtjev Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija koje je 9. novembra 2018. izdalo rješenje o preusmjeravanju prometa na M-17 Nemila - Zenica kojim je definirano da vozila iz smjera Zenice ka Nemili koriste magistralnu cestu M-17, dok se u suprotnom smjeru promet preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila – Zenica te je izvođač prije preusmjerenja prometa izvršio sanaciju alternativnih cestovnih pravaca. S obzirom na obim radova i na predviđeni rok izvođenja od 18 mjeseci, alternativni cestovni pravci će biti neminovni iako preusmjerenje neće trajati tokom cijelog perioda izvođenja radova", dodaje se u demantiju JP Ceste FBiH.

Sve učesnike u saobraćaju i građane Zenice i naselja koja su pogođena ovim projektom mole za razumijevanje te se obavezuju da će uraditi sve što je u njihovoj mogućnosti da se radovi što prije okončaju i da se ovaj režim saobraćaja skrati na minimum.

Komentarišući Kasumovićevu izjavu da su bezobrazni i neorganizovani ističu:

"S obzirom na prethodno navedene činjenice i sve aktivnosti koje se provode u okviru projekta, a imaju za cilj povećanje sigurnosti učesnika u saobraćaju i sam kvalitet istog, ne smatramo da smo postupili ni bezobrazno niti neorganizovano, kako se u tekstu navodi, te da gradonačelnik Zenice vjerovatno nije upoznat o svim činjenicama, stoga njegove kvalifikacije iz predmetnog teksta ne želimo komentirati iako one sigurno govore puno više o njemu samome nego o nama", dodaje se.

Na radnom sastanku dogovorena pomoć učenicima u Nemili

Na kraju naglašavaju da je Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH veoma obiman i neophodan te da svi učesnici u saobraćaju na prostoru FBiH u narednom periodu mogu očekivati radove na mnogim cestovnim pravcima zbog čega ih mole za razumijevanje i strpljenje.

S obzirom na problematiku prijevoza učenika, u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" u Nemili održan je radni sastanak na kojem su Ceste FBiH razmotrile prijedlog izgradnje trotoara od Lozničkog potoka do centra Nemile, kompletne asfaltne dionice kroz Nemilu nakon radova, a nakon preusmjerenja saobraćaja će preuzeti zimsko održavanje dionice puta kroz Ponirak i Koprivnu do izlaza na M-17.

Prijevoz putnika Zavidovići koji vrši prijevoz učenika u školu će od nadležnih tražiti dozvolu da nesmetano koristi dionicu magistralne ceste M-17 za prijevoz učenika sa Stare Stanice i Gladovića, a menadžment škole će prilagoditi raspored područnoj školi Vranduk kako bi se reducirao broj odlazaka učenika autobusom u Ljubetovo. Škola će tražiti i uvođenje dodatne putničke relacije tokom izvođenja radova, a policija i izvođač radova će regulisati saobraćaj kada autobus prevozi učenike iz Ljubetova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na inicijativu menadžmenta škole pružit će pomoć Policijskoj stanici Nemila u ljudstvu i opremi kako bi se pojačao policijski nadzor pred početak nastave, nakon završetka i na velikom odmoru.

JP Ceste FBiH će prilikom izrade saobraćajnog elaborata uzeti u obzir sve što je neophodno kako se učenici iz vrandučkog kraja ne bi prevozili do Zenice i nazad do škole u Vranduku i Nemili, što podrazumijeva izgradnju proširenja s obje strane Plavog mosta, sanaciju klizišta u Korpivni i proširenje puta kroz Ponirak i Koprivnu, saobraćajnu signalizaciju, regulaciju i drugo.