Ideja iz 1984.
182

Ceste FBiH: Bez akciza nije izvjesna ni gradnja brze ceste Neum - Stolac

Piše: R. D.
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Svako malo nanovo se aktualizira priča oko izgradnje brze ceste Neum – Stolac, priča stara više 30 godina.

Posljednji put to se desilo nakon nedavnog sastanka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića sa gradonačelnicima i načelnicima općina te dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti. Tom prilikom je saopšteno da bi se pomenuta brza cesta trebala ubrzo početi graditi.

Cesta Neum – Stolac planirane dužine 36,5 kilometara, koja se zvanično počela graditi 1984. godine, najvažnije je stanovnicima baš te dvije hercegovačke općine, posebno jer Neum sa ostatkom države danas komunicira preko teritorija susjedne Hrvatske, koja je nakon ulaska u EU bitno pooštrila granične regulacije. Neumske vlasti su prije dva mjeseca prijetile i blokadama granica, ako se nešto ne riješi po tom pitanju, a izgradnje brze ceste Neum – Stolac konačan je odgovor na tu problematiku.

"Već 15 godina spominje se put Stolac – Neum, a da se u tom periodu izgradilo samo 7,5 km. Sigurno bi se izgradnjom ove saobraćajnice riješio dio problema, gužva koje nastaju, ali ja sam pogrešna adresa za ovo pitanje", kazao je svojevremeno za Klix.ba Živko Matuško, načelnik jedine naše općine na moru Neuma.

"JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo je pripremilo Program modernizacije magistralnih cesta FBiH koji je, putem resornog ministarstva prometa i komunikacija, upućen u proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija. Jedan od projekata iz Programa modernizacije, za koji je predviđeno finansiranje kreditom Evropske investicijske banke i Svjetske banke (EIB i WB), jeste izgradnja ceste Neum-Stolac", kazali su nam iz ovog javnog preduzeća.

Izgradnja ceste Neum - Stolac podijeljena je u tri dionice i obuhvata dovršetak radova na dionici Kiševo – Broćanac za koji su predviđena sredstva u iznosu 6,61 miliona eura te izgradnja dionica Broćanac – Cerovica predviđenih sredstva u iznosu 21,46 miliona eura, i dionice Cerovica – Drenovac za koju predviđena sredstva u iznosu 12,79 miliona eura.

"Početak izvođenja radova na predmetnom projektu, odnosno na dionici Kiševo - Broćanac je predviđen u prvoj godini implementacije, a planirano je da implementacija programa započne u 2017. godini. Trenutno je u toku evaluacija ponuda za izvođenje radova na dionici Kiševo - Broćanac (LOT 1 i LOT 2). Komisija je završila sa radom i Prijedlog odluke o izboru izvođača radova dostavila na odobrenje međunarodnim kreditnim institucijama (WB i EIB)", kažu nam iz JP Ceste FBiH, uz napomenu da je validnost ponuda za ova dva LOT-a produžena, jer je to postupak javne nabavke još iz prošle godine.

Također je u toku tenderska procedura za nadzor nad izvođenjem radova. Nakon okončanja ovih tenderskih procedura i izbora izvođača radova i nadzora može se pristupiti potpisivanju ugovora.

"Međutim, stvarni početak implementacije ovisi o efektivnosti kredita koja može dovesti do prolongiranja početka implementacije programa. No, nadamo se će se sve aktivnosti odvijati planiranom dinamikom i da će radovi na izgradnji započeti u planiranom periodu. Kako bi se sve aktivnosti na relizaciji projekta odvijale planiranom dinamikom neophodno je u što skorijem roku osigurati sredstva za eksproprijaciju nekretnina za dionice Broćanac - Cerovica i Cerovica – Drenovac", dodaju iz javnog preduzeća.

Neblagovremeno osiguranje finansijskih sredstava od strane Vlade FBiH također može negativno utjecati na realizaciju projekta, kazali su nam na kraju iz JP Ceste FBiH, a planirani završetak svih radova, prema usvojenoj dinamici aktivnosti, je četiri godine od početka radova.

"Potrebno je napomenuti da je uslov efektivnosti pojedinih kredita za modernizaciju cesta od EBRD-a i Svjetske banke donošenje zakona o akcizama tj. da se JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo osiguraju dodatna sredstva, po prijedlogu 0,05 KM, kako bi moglo servisirati kredite za modernizaciju cesta i vršiti zakonom predviđene poslove na magistalnim cestama", zaključili su znakovito na kraju.