{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Češka donirala opremu za bolnice u Banjoj Luci i Foči

F
27.8.2013. u 12:23
0
6
Češka donirala opremu za bolnice u Banjoj Luci i Foči
0
Češka donirala opremu za bolnice u Banjoj Luci i Foči
Banja Luka
Vlada Republike Češke osigurala je finansijska sredstva za nabavku medicinske opreme koju će donirati na korištenje vaskularnim hirurgijama Kliničkog centra Banja Luka i Univerzitetskoj bolnici Foča.
Donacija je dio aktivnosti iz projekta "Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u Bosni i Hercegovini“.

Banjalučki Klinički centar dobit će opremu u vrijednosti od 65.103 eura, a donacija za fočansku bolnicu vrijedna je 39.592 eura.

Projekt se implementira na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Češke razvojne agencije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u okviru razvojne saradnje između Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Zamjenik ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini Slavomir Goga je rekao da je ovo jedan od trenutnih projekata između Republike Češke i BiH, a realizuje se i u RS.

Nakon potpisivanja ugovora između predstavnika češke kompanija "Veksim“ s Kliničkim centrom Banja Luka i Univerzitetskom bolnicom Foča, a kojim će se realizovati projekt za te dvije medicinske ustanove, Goga je podsjetio da Češka s BiH ima ukupno šest prioritetnih sektora, a jedna od njih je i zdravstveni.

On je najavio i mogućnost da lijekari iz bolnica u BiH bude educirani u češkim zdravstvenim ustanovama.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić je istakao da će donirana oprema biti tehnički značajna za vaskularne hirurgije zdravstvenih ustanova u Banjoj Luci i Foči.

-Svaka pomoć našem zdravstvenom sistemu u ovom trenutku je potrebna i dobro došla - kazao je Stanić ističući da će građani imati kvalitetniju dijagnostiku i liječenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: